DİYARBAKIR – Diyarbakır Valiliği yerel bir gazetede “Müdürün Zeka Bahanesi” başlığıyla yayımlanan haberin gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. Konu ile ilgili olarak Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada haberde bahsi geçen Milli Eğitim Müdürünün direkt olarak çocukların zekasından bahsetmediği, ancak ilgili haberde bu şekilde yansıtıldığının incelendiği ifade edildi.

 Açıklamada, 20 Şubat’ta “Müdürün Zeka Bahanesi” başlıklı haberle ilgili olarak; söz konusu haberden bir gün önce 19 Şubat 2014 tarihli aynı gazetede 19’ncu sayfada konu ile ilgili haber yapıldığı, okuma yazma bilmeyen ve okuma yazma güçlüğü çeken öğrencilerle ilgili istatistikî bilgilere yer verildiği ifade edildi.

 Söz konusu haberden sonra konu ile ilgili görüşme yapmak üzere ilgili gazetenin muhabiri tarafından bahsi geçen İlçe Milli Eğitim Müdürüyle bilgi amaçlı bir takım görüş alışverişinde bulunulduğuna dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün öğrenme güçlüğü çeken çocuklarla ilgili habere açıklık getirmek üzere o öğrencilerin mevsimlik tarım işçileri, sonradan okula kazandırılan ve kaynaştırma öğrencileri oldukları şeklinde açıklama yaptığı, gazetenin manşetten verdiği şekilde konu ile ilgili direkt olarak çocukların zekasından bahsetmediği, ancak ilgili haberde bu şekilde yansıtıldığı incelenmiştir.”

 Valilik açıklamasında ilçede Aralık 2013’ten itibaren öğrenme güçlüğü çeken ve okuma yazma bilmeyen öğrencilerle ilgili bir inceleme ve değerlendirme komisyonunun kurulduğu hatırlatıldı. Açıklamada,“Bu komisyonda 7 Rehberlik Uzmanının görevlendirildiği, bu komisyonun çalışması sonucunda 523 öğrencinin okuma yazma bilmediği, 1104 öğrencinin de okuma güçlüğü çektiği tespit edilmiş olup, bu doğrultuda 5 başlık altında tedbir kararlarının alındığı ve bu kararların ilgili okulların tamamına uygulanmak üzere gönderildiği anlaşılmıştır. Alınan tedbirler sonrasında bu durumdaki çocuk sayısında iyileşme görülmüştür.” Şeklinde kaydedildi.

 Konunun yasal açıdan, görevlendirilen muhakkikler tarafından ayrıca inceleneceğinin belirtildiği açıklamada verilecek rapora göre ayrıca değerlendirme yapılacağı ifade edildi. (İLKHA)