İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekili Fikret Seçen, `Beşiktaş`taki İstanbul Adliyesi, elindeki dava dosyalarını eritene kadar, yeni davalar Çağlayan`da açılacak` dedi. Böylece iş yükü azalacak, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda çok tartışılan tutukluluk süreleri de kısalacak

HAKİM ve Savcılar Yüksek Kurulu`nun (HSYK) son kararnamesiyle kurulan 3 yeni özel yetkili mahkeme, çalışmalarını Beşiktaş`taki İstanbul Adliyesi`nde yer olmadığı için Çağlayan Adliyesi`nde yürütecek. Ancak 6 özel yetkili mahkemenin Beşiktaş`ta, 3`ünün de Çağlayan`da bulunması `Kopukluk olabilir` endişesi yaratıyordu. Avukatlar, `Yeni kurulan mahkemeler nöbetçi olduğunda ne yapacağız? Hangi adliyeye gideceğiz` diye yakınırken, cevap İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen`den geldi. AKŞAM`a konuşan Seçen, 15 Ağustos`ta devreye giren yeni sistemle tutukluluk süreleri tartışılan birçok davada, yargılama sürecinin hızlanacağını söyledi.

YARGILAMALAR HIZLANACAK

İstanbul Adliyesi`ndeki 6 özel yetkili mahkemede, aralarında Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy ve Dink cinayeti gibi yaklaşık 600 büyük dava bulunuyor. Başsavcıvekili Seçen, bundan sonra açılacak tüm davaların yeni kurulan 3 mahkemeye gönderileceğini belirterek, şöyle dedi: `Beşiktaş`taki mahkemelerde bulunan dosya sayısıyla eşitlenene kadar, var olan herhangi bir dosyayla birleştirme talebi olmayan bütün davalar yeni mahkemelere açılacak. Bu da en az bir yıl sürecek. Bu süreçte de var olan mahkemelerdeki davalar eritilecek. Büyük davalarda hızla ilerleme kaydedilecek. İş yükü hafifleyecek. Yargılamalar hızlanacak.`

EVRAKLARI BİZ GÖNDERECEĞİZ

Yeni açılan 15, 16, ve 17. Ağır Ceza Mahkemeleri`nin nöbetçi olduğunda uygulanacak işleyişe de değinen Seçen, şu bilgileri verdi: `Nöbetçi, Çağlayan`daki 3 mahkemeden biri olduğunda nöbetçi hakim, Beşiktaş`taki İstanbul Adliyesi`ne gelecek. Gözaltında gelip tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilenler veya rutin evrak işlemleri için Çağlayan`a gitme zorunluluğu olmayacak. Nöbetçi hakim, Beşiktaş`a gelecek ve bir hafta boyunca bu adliyede görev yapacak. Nöbeti bittiğinde tekrar Çağlayan`a dönecek.` Nöbetçi hakimin kararlarına yapılacak itirazlar için de avukatların Çağlayan`a gitmesine gerek olmayacağını kaydeden Seçen, ekledi: Avukatlar dilekçelerini Beşiktaş`taki adliyede herhangi bir mahkemeye verebilir. Evrakları biz Çağlayan`daki ilgili mahkemeye göndereceğiz.

HER GÜN KURYE GİDİYOR

15 Ağustos`tan itibaren açılan bütün davaların yeni mahkemelere gönderildiğini ifade eden Seçen, `Her gün Beşiktaş`tan kurye çıkıyor. Benim onayladığım dosyalar, o kuryeyle Çağlayan Adliyesi`ne gönderiliyor` diye konuştu.

Büyük davalar yine Beşiktaş`ta

Çağlayan`da özel yetkili mahkemeler için ayrılan duruşma salonlarının yeteri kadar büyük olmadığını üzülerek anlatan Seçen, `Sanık sayısı fazla olan ya da katılımın çok olacağı duruşmalar, maalesef Çağlayan`da yapılamayacak. Bu tür büyük davaların duruşmaları ya Beşiktaş`taki duruşma salonunda ya da Silivri Cezaevi`ndeki salonda yapılacak` dedi.
Özel yetkili mahkemeler için yeni bir bina yapıldığını da hatırlatan Savcı Seçen, taşınana kadar sistemin bu şekilde işleyeceğini ifade etti. Bu durumda son dönemdeTürkiyegündemine oturan `Şike` soruşturması sonucu açılacak dava da yeni kurulan 3 mahkemeden birinde görülecek. Ancak, sanık sayısının fazlalığı nedeniyle duruşmaları ya Beşiktaş`ta ya da Silivri`de yapılacak.

Değişiklik iyidir, işleri hızlandırır

Savcıların görev değişiklikleriyle ilgili olarak ise Seçen, `Bazı savcılar 9 yıldır aynı mahkemede duruşma savcısı olarak görev yapıyordu. İş değişikliği iyi oldu. Bir yerde uzun süre çalışınca rutine bağlanıyor. Değişiklik iyidir, işleri hızlandırır` dedi.


AKŞAM