ŞANLIURFA-  Suriye’deki iç savaştan dolayı komşu ülkelere sığınan, özellikle kampların dışında kalan yaklaşık 500 bin Suriyeli mültecinin sorunlarının çözümü STK’lar Şanlıurfa ‘da toplandı.

 

Helsinki Yurttaşlar Derneği ile Şanlıurfa Barosu tarafından Harran Otel’de saat 14.00’te basına kapalı yapılan yuvarlak masa tipi toplantıya Suriyeli mülteciler ile Şanlıurfa’daki STK’lar, katıldı.

 

Toplantıda, amacın kampların dışında yaşama mücadelesi veren Suriyeli mültecilerin ve yerli halkın yüz yüze kaldığı sorunları ele almak ve bu sorunların asgariye indirilmesine yönelik çabalara rehberlik edecek bir rapor oluşturmak olduğu ifade edildi.

 

Bu toplantılarının amacının sınır boyu bölgelerindeki mülteciler ile yerli topluluklar için temel bir kaygı ve güvensizlik durumu arz eden , Urfa ve Antakya’da kampların dışında yaşayan Suriyeli mültecilerin entegrasyonu da dahil olmak üzere, gündelik hayatta yaşanan muhtelif sorunları gözden geçirmek ve değerlendirmek olduğu belirtildi.

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Barosu Başkanı Ali Fuat Bucak “ Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin 200 bini Şanlıurfa’da yaşıyor. Bunların  yarısı kamplarda yarısı da dışarıda çeşitli yerlerde kalıyor. Özellikle çadır kent dışında kalan Suriyelilerin önemli sorunları var. Barınma sorunu, geçim sorunları, sağlık sorunları bir de yaşadıkları şehrin insanları işle olan sorunları var. Bizler de bu sorunları masaya yatıralım, sorunları bizzat kendilerinden dinleyelim ve buradaki STK’larla beraber çözüm yolu bulmaya çalışacağız” dedi.

 

Bucak, Türkiye’nin imzaladığı 2. Cenevre sözleşmesine göre doğudan gelen insanları mülteci olarak kabul etmediğini belirterek yetkililer tarafından misafir olarak görülen bu insanların,  bilinmesi gereken bazı haklarının olduğunu söyledi.
Toplantının sonuç bildirgesinin açıklanması bekleniyor.(Osman Gülebak-İLKHA)