MERSİN - Türkiye genelinde kış aylarının kurak geçmesi nedeni ile gelecekte çiftçileri zor günler bekliyor. İlke Haber Ajansı'na konuşan Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, sulamaların Aralık ve Ocak ayına sarkması nedeni ile üretilen meyve sebzeye ek bir fiyat getirisi olduğunu belirterek, mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklık ortalamaları nedeni ile kış uykusuna yatması gerek bitkilerin, yatmaması ve köklerine su almalarından dolayı rekoltede bir düşmenin olacağını söyledi.

 

Üretimde rekolte, büyük oranda düşer
Bu yıl hem Türkiye’ye olarak hem de bölge olarak uzun zamandır yaşanmayan bir kuraklığı yaşadıklarını belirten Gökçel, “Çiftçilerimiz sulama tarihlerini çok uzattılar. Örneğin, Kasım ayı gelmeden özellikle narenciye ve diğer meyve bahçelerinde sulamayı bitiriyorduk. Bu sene Kasım ve Aralığın sonunda birçok çiftçimiz hem bahçeleri hem de açıktan yetiştirdiği sebzeleri sulamaya devam ettiler. Sıcaklık ortalamasının yüksek olması ve bitkinin sulanıp kökten su alması ve bünyesine su girmesi, uyku döneminde olması gereken bitkilerin uyku dönemine girmemesinin bitkiyi strese sokacağını düşünüyoruz. Bu da rekolteyi büyük oranda etkiler.” şeklinde konuştu.Y

 

az sulama döneminde hava koşullarının bu şekilde devam etmesi halinde çiftçilerin kullandıkları su kaynaklarının kuruması ya da azalması ile birlikte sulamada büyük sıkıntıların yaşanacağını söyleyen Gökçel, “Allah’tan dileğimiz Mart, Nisan ayları yani bahar aylarının bütün coğrafyamızda gerek kar yağışı bakımından gerekse de yağmur yağışı bakımından mevsim normalinin üstünde seyreder.” dedi.

 

"Sulama Birlikleri üzerindeki yük çok fazla"
Kurak geçen kışın çiftçiye zararının, maliyetleri artması olduğunu ifada eden Gökçel, çiftçinin üzerindeki maliyetler hakkında ise şunları aktardı: “Sulama Birliği’nde olan çiftçilerimizin maliyetleri oldukça büyük. Çünkü bütün maliyetler tamamen Sulama Birliğinin üzerine bindirilmiş. Enerji maliyetleri çok yüksek. Sevk ve idaresinin yapılması ile ilgili masraf yüksek. Su taşıma kanallarının eski olmasından dolayı bakıma muhtaç olması nedeni ile Birliğin bu onarımları yapması maliyetleri çok yükseltiyor. İşte sulama çiftçilere ek olarak yüzde 30, yüzde 40 oranında bir maliyet bindirdi.”

 

"Don çiftçiye darbe etkisi yaptı"
Bu sene ilk defa 8 Aralık ayında don olayını yaşadıklarını aktaran Gökçel, “Normalde Aralık ayının 25’i gibi tarihlerde don olayı görülürdü. Fakat bu sene havaların soğuk olması nedeni ile 8 Aralık'ta don olayı yaşandı. Bu da çiftçilerimizi büyük oranda zarara uğrattı. Çiftçilerimiz bu olayda da deyim yerinde ise darbe yedi. Bunun sıkıntısı önümüzdeki yıllara da yansıyacak. Çiftçimizi ekonomik olarak etkileyecektir.” diye belirtti.

 

KDV oranı düşürülsün, don kapsamı genişletilsin
Enerji KDV’lerinde hükümetten indirim beklediklerini söyleyen Gökçel, “Elektrikteki vergi oranları ve KDV oranları çok yüksek. Buralarda çiftçilerimize katkı yapılacak şekilde vergi oranları geriye çekilebilir. Yani tarımsal alanda kullanılan elektrik vergileri sübvanse edilebilir. Tarım sigortalarının, özellikle de narenciyede don olaylarının kapsamını genişleterek çiftçileriz tam güvence altına alacak şekilde alanı daha genişletilebilir.” diye aktardı.

 

Belediyelere de görevler düşüyor
Çıkan Büyükşehir Yasası ile birlikte belediyelerin tarımsal altyapıda da hizmet götüreceklerini belirten Gökçel, beklentilerini ise şöyle sıraladı: “Tarımda kullanılacak suların göletini, taşıma ağlarının ve ulaşım yollarının hizmetini artık belediyeler yapacak. Belediyelerin bu konuda proje üretmelerini, mevcut su kaynaklarımızın daha olumlu kullanılmasını sağlayacak yatırımların mutlaka şimdiden planlanmasını talep ediyoruz.”  (Osman Öksüz - İLKHA)