BATMAN- Eğitim Sen Şube Başkanı Bülent Hatun21 Şubat Dünya Anadil Günü” münasebetiyle yazılı basın açıklaması yaptı. 

Anadilin kişiler açısından olduğu kadar topluluklar açısından da yaşamsal önem taşıdığını belirten Hatun, “Kişinin düşünsel, ruhsal gelişiminde ve eğitim hayatında olduğu kadar sosyal ve ekonomik hayata katılımında, refahtan ve maddi/manevi olanaklardan eşit şekilde yararlanabilmesi anadilin özgürce kullanılabilmesiyle yakından ilgilidir” dedi. 

Günümüzde özellikle çok dilli toplumlarda tekçi yaklaşımların, demokrasiden uzak ve otoriter yaklaşımlar olduğunu  dile getiren Hatun şöye devam etti: “Yaşadığımız coğrafyada yıllardır yürütülen mücadelelerle tanık olmaktayız. Ulus devletlerin dünyada egemenleşmesi sonucunda; ulus devletlere bağlı olarak yaşayan halkların kimlikleri dilleri inançları ve kültürleri inkâr imha ve asimilasyon politikası dayatılarak yok edilmeye çalışılmaktadır.” 

Türkiye’de uygulanan tekleştirme ve kültürel asimilasyon politikasının 90 yıldır en faşizan şekilde halklara ve farklı inançlara yaşam hakkı tanımaksızın devam ettiğini öne süren Hatun “UNESCO 1999 yılında 21 Şubatı Dünya Anadil Günü olarak ilan etmiş ve 2000 yılından bu yana tüm dünyada kutlanmaktadır. Biz Eğitim Sen Batman Şubesi olarak 21 Şubat Cuma günü anadilimizde eğitimin önündeki yasal engellerin kaldırılması ve anadilde eğitimin önemini ön plana çıkarmak amacıyla okullarımızda 2 ders saatinde anadilde eğitim yaparak ders defterlerine işleyeceğiz” ifadelerini kullandı. (Yasir Oğuz-İLKHA)