DOĞRUHABER

Kur’an-ı Kerim’in hatmini ölülerimizin ruhlarına teslim ederken bazen bir iki cüzün okunmadığı oluyor veya ramazanda bazı sebeplerden dolayı hatmi tamamlayamıyoruz. Peki Kur’an-ı Kerim’i bitirmeden hatim olur mu?

KURANI BİTİRMEDEN HATİM OLUR MU?

Kur’an-ı Kerim’den ne kadarı okunursa o kadarı teslim edilebilir. Bir cüz, bir süre, bir ayette olabilir. Bir kısmı teslim edebilir, sonra öbür kısmı kimin niyeti ile okunsa o teslim ona sayılır. Bazı âlimler “Şahıs Kur’an-ı Kerim’i ancak kendine okuyabilir, sevabı onadır, başkasına gitmez.” demişler.

KUR’AN-I KERİM’İN MEALİNİN OKUNMASI GEREKİYOR MU?

Gücü olan her Müslümanın Kur’an-ı kerimin manasını öğrenmesi lazımdır. Bu farz-ul kifayedir. Bu ilahi mesaj bizden ne istiyor, bilmesi lazım. Bunun içinde yanlış anlaşılmasın diye meal değil de tefsir okunması gerekiyor. Çünkü meal kısadır, kelime anlamıdır, birçok ayetler anlaşılmayabilir veya ters anlaşılabilir.

 ADET ZAMANINDA KUR’AN-I KERİM’İ GÖZLE TAKİP EDEBİLİR MİYİZ? TAKİP ETTİKTEN SONRA O CÜZLERİ TEKRAR OKUMAMIZ GEREKİYOR MU?

 Gözle takip edilebilir. Bu okuma sayılmaz. Takip ve dinleme hayrı vardır. Eğer hatim niyetiyle okunuyorsa bu okuma sayılmayacağından hatmin tamamlanması için tekrar okunması lazım gelir.

KURAN-I KERİM DERSİNİ VERDİKTEN (ÖĞRETTİKTEN) SONRA HEDİYE ALMAKTA BİR SAKINCA VAR MIDIR?

En hak ettiğiniz ücret Kur’an’ı öğretmekten aldığınız ücrettir.” (Hadis-i şerif) Dolayısıyla hediye alınabilir, üstelik ücret karşılığı da ders verilebilir.