BDP ile Gülen Grubu arasında temas kuruldu

Barış ve Demokrasi Partisi’nden bazı isimlerin Al Jazeera’ye verdiği bilgilere göre bu durum 2013 yılında değişti.

O dönem Türkiye, Kürt sorunun çözümü açısından tarihi günler yaşıyordu. Çözüm süreci başlamış, Abdullah Öcalan Nevruz’da PKK’lılara `sınır dışına çekilme` çağrısı yapmıştı.

Mayıs 2013’te Ahmet Türk Gülen ile görüştü

Al Jazeera`nin BDP yetkililerinden aldığı bilgiye göre 2013 yılı Nisan ayında bağımsız milletvekili olan, Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Ahmet Türk ve BDP Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, Amerika Birleşik Devletleri’ne gitme hazırlığı yaparken partiye bir mesaj ulaştı.

Gülen Cemaati’ne yakın bir isim, ABD ziyareti sırasında Ahmet Türk ile görüşmek istediklerini iletti.

BDP’liler Cemaat’ten gelen bu teklifi değerlendirdiklerini ve heyet Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaştıktan sonra Cemaat’e yakın isimlerle bir kez daha temas kurulduğunu belirtiyor. Al Jazeera’ye bilgi veren bir BDP yetkilisi, ABD’de kurulan son temas sonrasında görüşmenin karara bağlandığını ve Ahmet Türk ile Fethullah Gülen arasında Pensilvanya’da görüşmenin gerçekleştiğini belirtti.

O dönem gazetelere bir iddia olarak yansıyan bu görüşmeyi, taraflar doğrulamamıştı.

“İyi niyetin karşılıklı adımları”olarak değerlendirilen bu ilk görüşmede BDP yetkilileri Türk’ün Fethullah Gülen’e,“Kürtlerin demokratik hak talebinin desteklenmesi” mesajı verdiğini Gülen’in ise “Sorunları ben de görüyorum” dediğini belirtiyor.

BDP’liler bu kritik buluşmadan sonra “Sonucu uygulamada görmek için beklediklerini” söylüyor. Ancak sadece bir kaç ay sonra, kendi açılarından hiçbir şeyin değişmediği görüşüne vardıklarını da sözlerine ekliyorlar.

`Bazen engel olmamak destek olur`

BDP`nin beklentileri neydi, neyin değişmesini bekliyorlardı?

Bir BDP yetkilisi bunu Al Jazeera’ye şu sözlerle anlattı:

“Bazen engel olmamak destek olur. Devlet içinde ciddi güçleri vardır. O ne diyorsa onu yapıyorlar. Bir sürü alana etki etmiş. Halâ da bizim oralarda güçlüler. Yapılmaması gereken gözaltı operasyonlarını yapabiliyorlar. Aşırı sert polis müdahalesi yapılabiliyor. Hasta tutsaklar serbest kalmıyor. Adli tıptan rapor geliyor, savcılar serbest bırakmıyor. Kürtlerin hakları ile ilgili müzakereci yaklaşımı destekleyebilirlerdi ama olmadı.”

ABD’ye giden Demirtaş görüşmeyi kabul etmedi

AK Parti ile Gülen Cemaati arasında gerilim artarken bu temasa rağmen BDP cephesinde de Cemaat’e ilişkin olumsuz hava devam etti. Bu dönemde Cemaat ile AK Parti Hükümeti arasındaki gerilim de tırmanmaya başlamıştı.

Bu atmosferde Ekim ayında Barış ve Demokrasi Partisi’nden bir heyet daha ABD’ye hareket etti. Bu defa Eş Başkan Selahattin Demirtaş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür ile birlikte Washington’a gitti.

BDP yetkililerinin verdiği bilgiye göre bu ziyaret sırasında, yine Gülen Cemaati`ne yakın isimlerden görüşme teklifi geldi.
Fakat BDP’liler bizzat Gülen’in mi yoksa sadece bazı yakın isimlerin mi görüşmek istediğinin net olarak kendilerine iletilmediğini belirtiyor.

Hem bu durumu hem de ilk görüşme sonrasında Parti’de varılan değerlendirmeyi gözönüne alan Demirtaş’ın, görüşmeyi kabul etmediği ifade ediliyor.

BDP’liler Demirtaş’ın ABD gezisinin ardından Cemaat ile aralarında bir daha temas kurulmadığını da söylüyor.

Bunlar, BDP cephesinden alınan bilgiler.

Al Jazeera’nin konuyla ilgili ulaştığı, Onursal Başkanlığı’nı Fethullah Gülen’in yaptığı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı kaynakları konuyla ilgi “bilgi veremeyeceklerini” belirtti. Ahmet Türk ise, Al Jazeera`nin sorularına "Bu konuya ilişkin açıklama yapmak istemiyorum, bilgiyi kim verdiyse o çıksın konuşsun" yanıtı verdi.

Kaynak: Al Jazeera