CHP`nin başvuru dilekçesini Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk Anayasa Mahkemesi`ne teslim etti. Öztürk Hakimler ve Sacılar Yüksek Kurulu yasasının Anayasa`ya açıkça ayrırı olduğunu ve yok hükmünde sayılması gerektiğini savundu.

“Yürütmenin yetki gaspı söz konusudur. Dava konusu yaptığımız olayda tipik ve ağır bir yetki gaspıdır. Bunun yaptırımı yokluk olmalıdır.Öncelikle yok hükmünde olmasını talep ediyoruz.”

Yasayla HSYK’da çalışan personelin görevine son verileceğini belirten Öztürk “İdari bir işlem hakkında yasal düzenleme yapmanın da mümkün olmadığını“ söyledi.

`AYM’yi tarihi görev bekliyor`

Ali Rıza Öztürk HSYK Yasası’nın ayrıca Anayasa’nın hakimlik teminatını içeren 159’uncu maddesine de aykırı olduğunu söyledi:

“Bu yasa Başbakan’ın yargıya tecavüzünü kolaylaştıran bir yasadır. 17 Aralık’ı örtbas etmek için yargıya müdahaledir. Anayasa Mahkemesi’nin tarihi görevi yargıyı Tayyip Bey’in elinden kurtarıp, almaktır.”

Kanun No’su ile yapılan başvuru

CHP, HSYK Yasası için erken başvuru yaptı, Cumhurbaşkanı Gül’ün onayını ve yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasını beklemedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında HSYK Yasası “sıra numarası” alır almaz Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıklamıştı. HSYK Yasası Salı günü 6524 kanun numarasıya Cumhurbaşkanı Gül’ün onayına gönderildi.

Anamuhalefet partisi sıfatıyla yasaları Anayasa Mahkemesi’ne götürme hakkına sahip olan CHP ilk kez Cumhurbaşkanı’nın onayını beklemeden Anayasa Mahkemesi’ne gitti.

Kaynak: Al Jazeera