MUŞ - Muş’un Hasköy ilçesindeki kahvehanelerde, tuğlalardan yapılan ocakların üzerine yerleştirilen çay kazanlarının altında odun yakılarak çay yapılıyor. Muş`ta oldukça meşhur olan köz çayı, vatandaşlardan büyük rağbet görüyor. Vatandaşların köz çayından oldukça memnun olduğunu söyleyen çay ocağı (kahvehane) işletmecileri, tüplü ocaklarda yapılan çay ile köz çayının arasında büyük bir lezzet farkının olduğunu söyledi.

Özellikle havaların soğuk olması nedeniyle günde yaklaşık olarak 2 bin adet çay sattıklarını belirten kahvehane işletmecisi Nihat Kınık, çevre illerden de müşterilerinin olduğunu söyledi. 

“Köylerin büyük bir çoğunluğunda da köz çayı yapılıyor

Kahvehane işletmeciliği yapan Kınık, yıllardan beri Hasköy`de köz çayının revaçta olduğunu belirterek, köz çayı geleneğinin uzun yıllar süreceğini söyledi. Tüplü ocaklarda yapılan çayın daha pahalıya mal olduğunu söyleyen Kınık, “ Ayrıca çevre illerden gelen vatandaşlarında Hasköy ilçe merkezinin yanı sıra çevredeki köylerin büyük bir çoğunluğunda da köz çayı yapılıyor.” diye konuştu. 

Köz çayı geleneğinin uzun yıllar sürdüğünü ifade eden vatandaşlar ise şunları söyledi: “Havalar çok soğuk ve bir işimiz de yok. Bu yüzden birçok vatandaşımız köylerinden geliyor ve burada akşama kadar çay içiyor. Biz de her gün arkadaşlarımızla gelip oturuyoruz, çay içiyor ve sohbet ediyoruz” diye konuştular. 

Bazı vatandaşların  günde 20 hatta 50 bardak köz çayı içtiği belirtildi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)