BİNGÖL  - 28 Şubat darbe döneminde ‘irtica’ adı altında keyfi uygulamalarla görevlerinden atılan din görevlileri,  çeşitli platformlarda haklarını aramaya devam ediyor.

Mağduriyetlerini dile getirme konusunda Diyanet Sen Bingöl Şubesi’ni ziyaret eden mağdur imamlar, Diyanet Sen Şube Başkanı Mücahit Çelik ve yönetim kurulu üyeleri ile görüştüler.

“Gerçek dışı düzenlenmiş müfettiş raporlarıyla birçok imam görevinden atıldı”

Mağdur İmamlar adına konuşan Zeki Dinç, 2000 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gelen sadece 2 müfettiş tarafından tutulan raporla görevinden atıldığını kaydetti.

Söz konusu raporun içeriğinin de gerçek dışılığına dikkat çeken Dinç, raporun; ‘itikadı, ibadeti, davranışları İslam’a uygun olarak bilinen özelliğini kaybettiği’ şeklinde hazırlandığını, bunun doğru olmadığını ifade etti.

“Mağdur imamların sesine kimse kulak vermiyor”

28 Şubat mağduru imamların sorunlarıyla kimsenin ilgilenmediğini savunan Dinç, Ankara’da özellikle Ak Parti milletvekilleri ile bakanların mağdur imamlar konusunda duyarsız davrandığını ifade ederek sitem etti.

“Dosyalarımızın tekrar incelenerek mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz”

Bazı milletvekilleri ile görüşerek mağduriyetlerinin giderilmesi için girişimlerde bulunduklarını kaydeden Dinç, “Biz dosyalarımızın tekrar incelenmesini istiyoruz. Şu günlerde paralel devlet deniliyor. Biz de o dönemde mağduriyetler yaşadık. Dosyalarımız Diyanet İşleri Başkanlığı’nda, Eylül 2013’te müracaatlarımız var. Hala olumlu yâda olumsuz bir cevap alamadık. Bu dosyaların incelenmesini istiyoruz.”dedi.

Diyanet- Sen’in kendileri ile yakından ilgilendiğini ifade eden Dinç, “Özellikle Memur- Sen ve Diyanet-Sen öncülüğünde bazı bakanlarla görüştük. Bu konudaki hassasiyetinizi, ilgi alakanızı biliyoruz.” Diyerek teşekkür etti.

Mağdur imamlarının sorunlarını dinleyen Diyanet – Sen Bingöl Şubesi Başkanı Mücahit Çelik de bu mağduriyetlerin mutlaka giderilmesi gerektiğini söyledi.

“Sadece Kuran dersi verdikleri için mağdur edildiler”

Yaşanan mağduriyetlerin hala devam ettiğini kaydeden Çelik, “mağdur imamlarla geçmişte beraber görev yaptık, hepsini tanıyoruz. Hükümet bu dönemde Kuran-ı Kerimi ve dini bilgileri bu milletin evlatlarına verilmesi için ücret verip teşvik ediyor. Maalesef geçmişte sadece bu kardeşlerimiz Kuran dersi verdikleri için böyle bir mağduriyetle karşılaşmışlar. Gerçekten bunu izah etmek çok zor bir hadise.” İfadelerini kullandı.

“Müfettiş raporlarıyla birçok imam arkadaşımız mağdur edildi”

Bu mağduriyetlerin giderilmesi için siyasilerden ciddi adımlar beklediklerini ifade eden Çelik, “Biz bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini söylüyoruz. Mağdur kardeşlerimiz, yeniden o hayırlı hizmete kaldığı yerden devam etsinler. Özellikle bu konuda siyasilerimize sesleniyorum.  Mutlaka onların bu konuda inisiyatif almaları lazım. Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgeleri ağırlıklı olan bir durum söz konusu. Bingöl, Diyarbakır, Batman’da mağdur edilen imam arkadaşlarımız oldu. O günün şartlarında 1-2 müfettişin gerçek dışı raporuyla maalesef arkadaşlarımız mağdur edildi. Bu insanı ve hukuki ilkelere sığmaz. Dolayısıyla bu mağduriyetlerin giderilmesi için siyasilerimizden ciddi adım bekliyoruz. Özellikle seçim arifesinde olduğumuz şu günlerde inşallah müjdeli bir haber bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. (Nihat Kanat-İLKHA)