MARDİN - Yıllar önce tarla sürmede kullanılan karasabanlar  tarihe karışmasına rağmen, bazı vatandaşlar  arazi  şartlarından dolayı bazıları ise tarlaları  bozulmasın diye  karasabanla sürmeye devam ediyor.
 
Nusaybin’de  tarlasını ekmek isteyen bir çiftçi son teknolojiye rağmen, tarlası bozulmasın diye komşudan ödünç aldığı atla tarlasını sürüyor.
 
Traktörün tarladaki toprağı fazla ezdiğinden ürünün kaliteyi düşürdüğünü, bu nedenle tarlaları atlarla sürdüklerini söyleyen Nusaybinli çiftçi İslam A,  tarlaya ekeceğimiz sebzeleri traktörlerin toprağı ezdiği için, biz de atlarla tarlamızda su kanalları açıyoruz. Teknolojinin  bu kadar geliştiği bir zamanda hala ilkel yöntemlerle ekilen bir tarla kadar verim alamıyoruz. Tarlamızı sulamak için tarlada su kanalları açmak için traktörü kullanırsak, tarla çok ezileceği için, ürünlerimizin kalitesi düşüyor. Biz de komşumuzdan ödünç aldığımız at yardımıyla, karabasanla tarlamıza su kanalları açıyoruz.” dedi.
 
Teknolojinin geliştiği bu asırda Doğu ve Güneydoğunun dağlık kesimlerde, ayrıca imkanı olmayan çiftçiler, tarlalarını sürmek için, dedelerinden yadigar kalan bu ilkel yöntemleri kullanmaya  devam ediyor.  (Halil Akbalık – İLKHA)