MUŞ- Son yağışların Muş’u kuraklıktan kurtardığını belirten Tarım İl Müdür Vekili Osman Akar, ilgili tüm kurumlara kuraklık ile ilgili bilgilerin verildiğini ve ön tedbirlerin alınmaya başlandığını söyledi.
Bitki çıkış ve gelişme döneminde ihtiyacı olan suyu toprakta bulamaması halinde Tarımsal Kuraklık etkilerini göstermeye başlayacağını belirten Muş Tarım İl Müdür Vekili Osman Akar, geçmişte Türkiye’de yaşanan tarımsal kuraklıkların, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile gelecekte daha yoğun tarımsal kuraklıklarla karşı karşıya kalınacağına işaret ettiğini belirtti.
Tarımsal kuraklık sonucu; üretimde düşüklük, ekonomik kayıplar, ekolojik dengenin bozulması ve sosyal yaşantının etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Akar; “Tarımsal kuraklığın etkilerini azaltmanın birinci adımı; kuraklık başlamadan tedbirlerin alınmasıdır. Bu nedenle; yazlık ekimi yapılacak ürünlerden su tüketimi en az olan ve kuraklığa dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra tohumluk tedarikinin zamanında yapılması, kışlık ekimden zarar gören ve yeniden ekim yapmak isteyen çiftçilerimizin yem bitkileri ve baklagil ekimine yönlendirilmesi, ekimlerde su tüketimi fazla olan ürünlere yer verilmemesi çok önemlidir.
Anıza ekim sistemlerinin yaygınlaştırılması, toprak işlemesinin minimum düzeyde yapılması ve hasat döneminde anız yakılmaması gibi tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yapan Akar; 2013-2014 üretim sezonunda yağışların kaydedilen normal seviyelerinin önemli ölçüde altında seyretmesi sonucu Muş’ta yaşanabilecek olası meteorolojik kuraklıkla mücadelede önem arz edeceği belirtildi.
Tarımsal kuraklığın izlenmesinde en önemli unsurun yağış, yağışın dağılımı, toprak nemi, sıcaklık, toprak profil derinliği, toprak bünyesi ve yapısı olduğunu belirten Akar; “Hâlihazırda, Devlet Meteoroloji İşletme istasyonlarından toprak nemi hariç yağış ve sıcaklık değerleri temin edilebilmektedir. Toprak nemi de İl Müdürlüğümüzün, örnekleme ile periyodik alıp analiz ettirdiği değerlerden izlenebilmektedir. İlimiz için kuraklığın var olup olmadığı; tarımsal ürünün ekim mevsimi başlangıcı olan Ekim ayı ve bitkinin çıkış ve gelişmesini tamamladığı Mart-Nisan-Mayıs-Haziran aylarındaki su ihtiyaçları belirleyici unsur olmaktadır. Bu aylardaki yağış çok önemlidir. İlimizde daha önceki sıcaklık ve yağış miktarları yıllık ortalamalarına bakıldığında; 2013-2014 yılı tarımsal üretim sezonundaki yağış miktarlarının bu oranlara paralel bir seyir izlediği gözlemlenmiştir. Son olarak Muş Meteoroloji Müdürlüğünden alınan Temmuz 2013-Ocak 2014 aylarında toplamda ilimiz için 302,9 mm yağış kaydı alınmıştır’’ ifadelerini kullandı.
Bu durumun Muş’un tarımsal kuraklık yaşadığı 1989 ve 2007 yıllarındaki yağış oranlarından daha fazla olduğunu gösterdiğini belirten Akar; “ Böylelikle ilimizin 2013-2014 tarımsal üretim sezonu için tarımsal kuraklık riski taşımadığı sinyalini vermektedir. Ayrıca ilimizde tarımsal kuraklığın var olduğunu şimdiden söylemek erken olur. Çünkü ilimize düşen ortalama 778 mm’lik yıllık yağışın çoğu Mart – Nisan- Mayıs ve Haziran aylarında yağmaktadır. Tarım sektöründe bitkiler için yıl içinde yağan toplam yağıştan çok, büyüme dönemlerinde bitki kök bölgesinde var olan su önemli olduğundan ve ilimiz için bitki gelişme dönemi genellikle Mart-Nisan- Mayıs ve Haziran ayları olduğundan ilimizde Tarımsal Kuraklık Riski görülmemektedir. Ancak yine de İl Müdürlüğü olarak tüm Kaymakamlıklarımıza, İlgili kurum ve kuruluşlara ve tüm tarımsal paydaşlarımıza tarımsal Kuraklık ile ilgili yapılması gerekenler hakkında bilgi verilerek ön tedbirler alınmaya çalışılmıştır.” dedi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)