ŞANLIURFA- Taşeron işçilerle ile DEDAŞ arasındaki anlaşmazlık devam ediyor. Yeni sözleşmeyi beğenmediklerini ileri sürerek birçok yerde eylem yapan taşeron işçiler sözleşmeden memnun olmadıklarını ifade ediyor. 1 Şubatta işi bırakacaklarını belirten işçilerle DEDAŞ’ın anlaşmaya yakın oldukları ifade edildi.
Taşeronların sorunlarıyla ilgili görüştüğümüz DEDAŞ Genel Koordinatörü Necat Tur yeni sözleşmede taşeronlara birçok hakkın tanınacağını söylemesine karşılık taşeron işçiler maaş, özgürlük hakları, mesai saatleri gibi sözleşmedeki birçok maddenin kendi aleyhlerinde olduğunu savundu.
Taşeron maaşlarını standardize ediyoruz
Eskiden Tedaş’ ta çalışan taşeron işçilerinin birçok hakkının olmadığını söyleyen Tur “ Şu an elemanlarla bir sözleşme yapıldı. Daha önce olmayan bir şey. Bunların alacağı ücretler önceden belirleniyor. Daha önceden de belirli bir ücret yoktu. Bin liraya çalışanlar da vardı, 800 liraya da, bin 3 yüz liraya çalışanlar da vardı. Şu anda standardize ediliyor. Bu yeni dönemde çalışma şartlarını daha kolaylaştıracağız, ücret politikalarını daha üst düzeyde tutacağız ve onlar için özgürlük hakları, kişisel hakları ve sosyal hakları sağlayacağız” diye konuştu.
Şubat ayında sözleşme yapılacak
Tur, şubat ayında işçilerle oturup sözleşme imzalayacaklarını ifade ederek şöyle konuştu: “ Özellikle yemek ve ulaşım konusunda mesela geçmişte bunlardan hiç söz edilmiyordu. İnşallah kısa zamanda bu sorunlar çözülür. Amacımız herkese insanca çalışma koşullarını oluşturmak, geçinilebilecek bir ücret verdirmek amacımız odur. Ben şuan onun sorun olacağını düşünmüyorum. Bütün gayetimiz o yöndedir. Tabi mutlaka olacak şubat ayında sözleşme olur.”
Yaptığımız işe göre maaşlarımız çok az
Yeni yapılacak sözleşmede işçilerin aleyhine birçok maddenin bulunduğuna dikkat çeken Tahir Büyük ise kendilerinin kadrolu bir işçinin yapmış olduğu tüm işleri yaptıkları halde çok cüzi bir maaş aldıklarını söyledi.
Gittiğimiz köylerde bize silah çektiler
Herhangi bir iş gözetilmeksizin çalıştırıldıklarını dile getiren Büyük kaçak kullanımını tespit için gittikleri birçok köyde kendilerine silah çekildiğini, çok zor şartlar altında çalıştıklarına dikkat çekti.
Sözleşmedeki birçok madde bizim aleyhimize
Büyük sözleşmede bulunan bazı şartlara dikkat çekerek şöyle konuştu: “ Firma bizi istediği yere gönderme hakkına sahip yani firma bizi Türkiye’nin sınırları içerisinde istediği yere gönderebilir. Üstelik yol parası ve yemek parası da yok. Resmi ve dini günlerde izinlerimiz yok. Sabah saat 08.00’de iş başı yapıyoruz. Akşam belli bir saat yok. Elindeki iş bitene kadar. Yani yaptığımız mesailer için herhangi bir ücret ödenmiyor. Kısacası yemeğimiz, yol paramız, yaptığımız mesailerin hepsini Bin 450 lira veriyorlar. Biz yaptığımız işe göre bu paranın çok az olduğunu düşünüyoruz. Birçok arkadaşımız mecburi kabul etti” ifadelerini kullandı.
(Osman Gülebak-İLKHA)