ŞANLIURFA- Şanlıurfa’da bazı partilerin yerel seçimler için yabancı aday göstermesi, eleştiri konusu olmuştu. Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Av. M. Emin Güneş seçim hazırlığı için astırdığı afişte Urfa şivesiyle “Sen Siye Gel Urfalı” yazarak hem yerel hem de ulusal basının dikkatini çekmişti. Güneş ‘Sen Siye Gel Urfalı’afişiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

“Sen Siye Gel Urfalı” afişini neden yaptığını açıklayan HÜDA PAR Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Güneş, yaptıkları afişin reklam amaçlı olduğunu belirterek, insanların akıllarında kalması ve ilgi çekici olması için böyle bir yola başvurduklarını söyledi.

“Hz. İbrahim’in çizgisine dön”
Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Güneş, eskiden hacca gidecek hacı adaylarının Urfa’ya geldiğini hatırlatarak, buraya gelen hacı adaylarının otellerde kalmadığını, Urfalıların hacı adaylarını evlerinde misafir ettiğini söyledi.

Güneş, bundan birkaç yıl önce Şanlıurfa’lı bir yazarın sarf ettiği, ‘Biz ne kadar ahmakmışız ne büyük bir potansiyeli kaçırmışız, adamlar geliyor şehrimize bizim bunu turizm gelirine çevireceğimize cebimizden para harcadık.’  Atıfta bulunarak, “Görebiliyor musunuz bu İbrahimi vasfı aptallıkla niteleyebiliyor. Bu kendini kaybetmektir. İşte bu sebeple Hz. İbrahim’in torunlarına hatırlatmak istedik ki kendi öz benliklerine dönmelerini sağlamaktır. ’Sen siye gel Urfalı’ derken ‘ecdatları Hz. İbrahim’in çizgisine dön, onun gibi cömert, konuksever, yardımsever ol,’ bunları vurgulamak istedik’’ ifadelerini kullandı.

“Yöneticinin halkın örf ve âdetini bilmesi önemlidir”
‘Yereli yerli yönetir’ konusunda ise asla milliyetçilik düşüncesiyle bunu söylemediklerini ifade eden Güneş konuşmasını devamında, ‘’Milliyetçilik düşüncesiyle bunu söylemedik ve söylemeyiz de. Bunu söylerken amacımız; yöneticinin ehil olması, yerli vatandaşların örfünü, âdetini, kültürünü bilmesiydi. Bizde yöneticilikte aranacak vasfın; inşaatçı, hukukçu, mimar olması değil adaletin olmasıdır. Çünkü paranız varsa en iyi mimar en iyi inşaatçıyı getire bilirsiniz ama adaleti getiremezsiniz.” İfadelerini kullandı.

Yerel yönetimlerde iletişimin önemli olduğuna da değinen Güneş; “ Peygamberin uygulaması da böyledir.  Bir yere bir Vali, bir öğretmen göndereceği zaman, göndereceği aşiretten olanı göndermiştir. Bunun sebebi iletişimde kopukluk olmaması daha iyi bir iletişim kurabilmek içindir. Şanlıurfa’nın hassasiyetini, kültürünü, örf ve âdetini bilenin Şanlıurfa halkını yönetmesinin daha doğrudur.  Bunu için tercihlerimiz yerelin yerliyi yönetmesidir’’ ifadelerini kaydetti.

(Mustafa Bikeç- İLKHA)