BATMAN - Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanlığı (TES-İŞ), Batman DEDAŞ İl Müdürlüğü ve bağlı ilçe işletme şefliklerinde çalışan üyelerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla, saat 12.00'de DEDAŞ Batman İl Müdürlüğü önünde kitlesel basın açıklaması yaptı. 

 

Basın açıklamasını TES-İŞ Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanı Ali Öncü okudu. Elektrik arıza-bakım ve onarın işlerinin yıllar önce hizmet alım yoluyla ihale edilerek, özelleştirme tarzında taşeron firmalara verildiğini söyleyen Öncü, “İş Kanunu’nun 2. Maddesinin ‘Teknoloji nedenler olmadıkça, asil işler alt işverene devredilemez’ kesin ve amir hükmüne rağmen, elektrik arıza-bakım ve onarın işinin taşerona ihale edilmiş olması tartışmasız olarak bir hukuk skandalıdır. Devletin eliyle gerçekleştirilmiş bu hukuksuzluğun yol açtığı sonuçlar ise en katmerli biçimiyle emek sömürüsüdür, hukuksuzluktur, köleleştirmek ve sendikasızlaştırmaktır.” dedi.

 

Üyelerinin emeklerinin sömürülmesine, yasal haklarının yok sayılmasına ve çağdaş köleler gibi görülmelerine asla izin vermeyeceklerini ifade eden Öncü, “Üyelerimizin yasalardan ve hukuksal mevzuattan doğan haklarına saygı göstermeyen, bunun gereklerini yerine getirmeyen muhattap kesim ve idari mekanizmalara karşı yasal, hukuksal mücadeleyle birlikte, meşruiyet zemininde kalarak, ciddi ve sarsıcı bir pratiğin hayata geçirilmesinde asla tereddüt edilmeyecektir. Asıl işveren konumunda olan DİCLE Elektrik Dağıtım Anonim Şirket Müdürlüğü yasal ve hukuksal sorumluluklarının gereklerini yerine getirmeyi bir tarafa bırakın, çağdaş köleliği sistematize etmek için taşeron firmalarla işbirliği içinde olarak, baskı, tehdit, korkutma, işe son verme gibi hukuk dışı yöntemlere başvurmaktadır. Üyelerimize dayatılan bu hukuksuzluğa, bu kara düzen köleliğine asla teslim olmayacağımızı, buna karşı var gücümüzle ve isyan boyutunda bir mücadeleyi sarsılmaz bir inanç ve kararlılıkla yürüteceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Yapılan basın açıklamanın ardından TES-İŞ üyeleri, sözleşme kağıtlarını yakarak yaşadıkları soruna tepki gösterdi.

 

Ardından TES-İŞ üyeleri, Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını söylediler. (M. Fatih Akgül - İLKHA)