DİYARBAKIR – Mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesi artan bayrak asma olayları karşısında, Diyarbakır’daki siyasi parti başkanlarını bir araya toplayan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, seçimlerin güven içinde geçmesi için siyasi partilerle centilmenlik anlaşması yaptıklarını söyledi.
 
Aralarında Hür Dava Partisi Diyarbakır (HÜDA PAR) İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu’nun da bulunduğu siyasi parti temsilcileri Diyarbakır Valiliğinde bir araya geldi.
 
800 mahalle muhtarı ve 18 Belediye Başkanının seçileceğini belirten Vali Kıraç, seçimlerin huzur içinde geçmesi içinde siyasi partilerle bir protokol imzalandığını söyledi.
 
Basına kapalı gerçekleşen oturumun ardından kameralar karşısına geçen Diyarbakır Valisi Kıraç, Seçimlere katılan adayların, yasalar ve Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim ile ilgili kararları doğrultusunda siyasi partilerle bir araya geldiklerini ve bazı kararları siyasi partilerle beraber alındığını dile getirdi.
 
Toplantıda alınan bazı kararlar ise şöyle sıralandı:
“Bu protokolün birinci amacı; seçim sonucunda oluşacak milli iradeye saygı ve kabul ile halkın serbest ve özgür iradesinin sandığa yansımasını sağlamaktır.

Tüm partilerin yasalara ve Yüksek Seçim Kurulu ve İl Seçim Kurulu’nun seçim ile ilgili kararlarına uygun davranmalarına,
 
298 Sayılı kanun’un 60.maddesine göre; siyasi partiler ve adaylar, seçim bürolarına, il, ilçe ve belde parti başkanlık binalarına (Sağ, sol ve ön cepheden 25 m geçmemek şartıyla), açık ve kapalı yer toplantıları ve taşıtlarında, miting günü miting alanı ve çevresinde afiş, poster ve flama vb. propaganda materyalleri asabileceklerdir.
 
Hoparlör ile propaganda; seçim başlangıcı olan 01.01.2014 tarihinden itibaren 29 Mart 2014 Cumartesi günü saat 18.00’a kadar halkın huzur ve rahatını bozmamak ve 298 Sayılı Kanunun 50’nci madde hükmüne uymak şartıyla serbesttir.
Mahalli İdareler seçimlerine katılan adaylar veya ilgili partiler tarafından tanıtım amacıyla asılan bayrak, flama ve benzeri materyallerin, uyarıya gerek kalmaksızın seçim propagandasının sona ereceği 29.03.2014 Cumartesi günü saat 18.00 ‘den itibaren bulundukları yerlerden toplatılmasına.
 
Propaganda amaçlı oluşturulan araç konvoylarında trafik güvenliğini aksatmayı ve ses kirliliğini önleyecek tedbirlerin alınmasına,
 
Başta miting ve konvoy olmak üzere her türlü parti faaliyetlerinde kullanılan araçların trafiği aksatmayacak, aydınlık ve güvenli yerlerde park edilmesi konusunda hassas olunmasına,
 
Mahalli İdareler Seçimlerine katılan adayların seçim sürecine, karşılıklı hoşgörü ve anlayışa dayalı propaganda sürdürmelerine oy birliği ile karar verilmiştir.”

Açıklamanın ardından program sona erdi. (M. Sait Adiyaman/Yusuf Batı - İLKHA)