Kalp, bütün beden organlarını çalıştıran, onlara görev ve işler veren hükümdardır.
O beden organlarının en şereflisidir. Hayat onunla mümkündür. insana canlılık veren, istekli hareketleri yaptıran ruhun ve doğuştan gelen istek ve heveslerin, bedeni faaliyetlerinin kaynağı o dur.
Gözle görünen ve görünmeyen bütün beden organları ve güçleri, onun birer askeridir.
Göz onun öncü ve keşif kuvvetidir.
Dil de onun tercümanıdır; kalpte olanı işitme duygusuna iletir.
Aynı şekilde kulaklar ona ulaştıran elçidir.
Özetle; diğer bütün organlar onun hizmetçileri ve askeridir. bundan dolayı Peygamber efendimiz (s.a.v.): `` Dikkat edin! Bedende bir et parçası vardır; o İYİ olduğunda bütün beden iyi olur, o KÖTÜ olduğunda bütün beden kötü olur. DİKKAT! edin bu et parçası KALP`tir.`` buyurmuştur.
Ebu Hureyre (r.a.) de kalp hakkında şu açıklamayı yapmıştır: ``Kalp hükümdar, organlar onun askeridir.Hükümdar iyi olursa, ordusuda iyi olur; kötü olursa ordusu da kötü olur.``
Hayatı ve ölümü itibariyle kalp, bulunduğu duruma göre aşağıdaki üç kategoriden birinde yer alır.
 

1.Sağlıklı kalp

Sağlıklı kalp, kıyamet günü sahibini kurtaran selim kalptir.Allah onu şöyle haber vermiştir: ``O gün, ne mal fayda verir nede evlat. Ancak Allah`a selim kalp ile gelenler (o günde fayda bulur).``
Bu kalp, işlerinde sadece Allah`ın rızasını gözetir. Sevdiğinde Allah için sever. Kızdığında Allah için kızar. Verdiğinde Allah için verir; vermeyip tuttuğunda da Allah için vermez.
 

2.Ölü kalp

Bu kendisinde hayat belirtileri olmayan ölmüş kalptir. Bu kalp Rabbini tanımaz, O`na ibadet etmez, O`nun sevdiği ve hoşlandığı davranışlarda bulunmaz. Aksine Rabbini öfkelendirecek olsa bile, zevk ve tutkularını gerçekleştirmeye çalışır. Hoşlandığı ve arzu ettiği bir şeyi yaptığında, bu davranışının, Rabbinin hoşnutluğuna mı yoksa öfkesine mi neden olduğuna aldırmaz.
Bu kalp, sevme, korkma, hoşnut etme, öfkelendirme, ululama ve boyun eğme bakımlarından Allah`tan başkasına ibadet etmektedir. Sevdiğinde nefsani zevk ve arzularından dolayı sever. Nefret ettiğinde yine nefsani zevk ve arzularından dolayı nefret eder. Verdiğinde de vermeyip tuttuğunda da aynı şekilde nefsinin istek ve arzularından dolayı bunları yapar.
Onun yanında nefsi zevk ve düşkünlükleri, Rabb`inin hoşnutluğundan daha sevimli ve daha yeğdir.

3.Hasta kalp
Üçüncü kalp yaşayan, fakat hastalık taşıyan kalptir.Onun iki unsuru vardır bazen biri bazen diğeri onun yönlendirir. Hangisi baskın çıkarsa onun olur yine o iki davet sahibi tarafından sınanmaktadır:

1)Allah`a, Peygamberine ve ahiret yurduna çağıran davetçi.

2)Geçici dünya hayatına çağıran davetçi.
Hasta kalp,bu iki davet sahibinden hangisini kendisine daha yakın bulsa, onun çağrısını kabul eder.
İlk kalp diri, huzurlu, yumuşak, dikkatli ve uyanıktır.
İkinci kalp, katı ve ölüdür.
Üçüncü kalp, hastadır. Ya iyileşir, tekrar sağlığına kavuşur yada hastalığı
ilerler ve ÖLÜR...
 

Hattap Can / Kayseri - Yaş: 21