BATMAN Batman Bölge Devlet Hastanesinede görevli Kalp-Damar Cerrahisi uzmanları, yaptıkları başarılı çalışmalarıyla hayat kurtarmaya devam ediyor. Aort Damarının ölümcül bir şekilde yırtılması sonucu hastaneye  kaldırılan  35 yaşındaki kadın hasta, yapılan müdahale,  neticesinde  mucizevi bir şekilde yaşama döndü.
 
Üç defa kalbi durdu
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Hastane Yöneticisi Op.Dr.Adnan Tuna, “Aort damarında yırtılmayla hastanemize gelen 35 yaşındaki kadın hastaya, Hastanemiz Kalp ve Damar Cerrahisi Doktorlarından Op. Dr. Sinan Göçer, Op.Dr.Mehmet Biçer, Op.Dr.Zafer Erk, Op.Dr.Burhan Üzümbağ, Anestezi Uzm.Dr.Reşit Saruhan ve hazır bekleyen KVC ameliyathane ekibi tarafından acilen ameliyata alındı. Yaklaşık 5 saat süren ameliyat ile kalbin çıkış yerinin üstündeki yırtılmış olan aort kısmı değiştirildi. Ameliyat sonrası yoğun bakım sürecinde hastanın üç defa kalbi durdu ama, yapılan başarılı müdahalelerle hasta tekrar hayata döndürüldü ve sonrasında iyi bir yoğun bakım ve servis takibi ile, hastamız sağlığına kavuşup yürüyerek taburcu olmuştur.”dedi.
 
Yapılan ameliyat ile ilgili bilgi veren Kalp Damar Cerrahları,  “Tıp literatüründe  adı ‘aort diseksiyonu’ yani Aort Damarının ölümcül yırtılması olan hastalıkta, yırtılan damarın içine giren kan, her kalp atımında ilerleyerek damar duvarının katmanlarını birbirinden ayırır. Akut aort diseksiyonu gelişen olguların, yaklaşık yüzde 40’ı aniden kaybedilmekte, daha sonra saatte yaklaşık yüzde 1 oranında ölüm gerçekleşmektedir. Operasyon sonrasında da yüzde 20’ye ulaşan ölüm görülmekte.” açıklamalarında bulundular.
 
Yüksek tansiyona dikkat etmek gerekiyor
Birçok nedenin yırtılmaya zemin hazırlayabileceğini belirten cerrahlar, “Altta yatan etkenler arasında en sık rastlananı yüksek tansiyondur. Bizim hastamızda da beyine, böbreğe ve karaciğere giden damarlar etkilenmiş ve bu organların beslenmesi bozulmuştu. Hastadaki bilinç bozulması, karaciğer ve böbrek yetmezliği bu nedenle gelişmişti. 35 yaşındaki bu  kadın hastaya, 2 ay önce yüksek tansiyon nedeni ile erken doğum yaptırılmış. Evde bir anda baygınlık geçiren hasta, hastanemiz acil servisine getirilmiş. Hastada, şiddetli karın ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek tansiyon ve kanda iltihap hücrelerinin yüksekliği ile, çekilen tomografide aort damarında yırtılma tespit edilmesi üzerine hastaya acil müdahalede bulunuldu.” ifdelerine yer verdiler.  (M.Fatih Akgül-İLKHA)