MERSİN- Mersin’de kurulan Mersin-Suriye İnsani Yardım Platformu yemekli gecede bir araya geldi. Geceye Mersin Vali Yardımcısı Ayhan Bayhan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Esnaf Odaları Başkanı Talat Dinçer ile Mersin Müftüsü Ali Melek’in yanı sıra çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı.

 

“Suriye’de insanlık dramı yaşanıyor”
Konuklara platformun kuruluş amacı ve süreciyle ilgili bilgiler veren Platform Başkanı Mesut Kayacı, Suriye’de yaşanan felakete seyirci kalınamayacağını ifade etti. Suriye'de büyük bir insanlık dramı yaşandığını söyleyen Kayacı, "Biz Suriye'de soğuktan, açlıktan ölen bebeklerin dramlarına seyirci kalamayız. Bu çocukların tüm vebali üzerimizdedir. Dün Bosna'da, Çeçenistan'da olan bugün Suriye'de oluyor ve Bosna'da yaşananları görmeyen Suriye'yi de görmüyor. Yarın bizde de benzer bir durum yaşansa bizi de görmeyecekler" dedi.

 

Suriyeliler için tüm derneklerin harekete geçirilmesi gerektiğini ifade eden Kayacı, "Sadece Suriye'de değil Mersin'de de Suriyeliler var. Binlerce koli yardım yaptık ama hala sırada bekleyen elimizde 1500 Suriyeli listesi var. Ama artık İHH olarak ta tükendik.”  ifadelerine yer verdi.

 

İslam dininin her insana ayrım yapmadan değer verdiğini dile getiren Mersin Müftüsü Ali Melek ise, “Bizimde bu değeri ile kıymet vermemiz gerekiyor. Yanı başımızda ateş varken seyirci kalmayız. Çünkü dinimiz bu ateşi taraf tutmadan söndürmeyi emreder” diye konuştu.

 

MTSO: Yardım hesabı oluşturacağız
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut da, konuşmasında Suriye’nin adeta bir yangın yerine dönüştüğüne dikkat çekerek, “Orada bu sıkıntı yaşanırken biz haberimiz yokmuş gibi davranamayız. Her zaman olduğu gibi yine ilk biz çıkarız. Van depremi bunun en güzel örneğidir. Biz MTSO olarak üyelerimizin kullanabileceği bir yardım hesabı oluşturma kararı aldık. Onun dışında gelen yardımların ulaşması için elimizden geleni yaparız” şeklinde konuştu.

 

İnsan hayatının her şeyden önce geldiğini ifade eden Mersin Esnaf Odaları Başkanı Talat Dinçer ise, “Burada tüm sivil toplum örgütleri olarak laf üretmek yerine işi eyleme dökmemiz lazım. Yardım eden için önemli olan yardımların nereye nasıl gittiğinin bilinmesidir. Biz esnaf olarak Ahilikten aldığımız ruh ile elimizden geleni yapacağız. Biz önce Mersin’de ki Suriyelilere ne yapabiliriz ona bakmalıyız. Bunun iyi yönetilmesi gerekirken maalesef yönetilemedi. Esnaf olarak destek için Suriyeli istihdamı yapalım dedik ama her esnaf 6-7 bin lira ceza ile karşı karşıya kaldı.  Yardım edelim derken bunu sıkıntı haline getirmeyelim” diye belirtti.

 

Daha sonra Mersin’de yaşayan Suriyeli bir doktorun, hastanelerde çalışmak istediğini dile getirdiği talebine Yavuz Gözükara, Mersin’deki Suriyelilerin her türlü tedaviyi ücretsiz karşıladığı ve her hastanede Arapça bilen personel bulunduğu bilgisini verdi.  (Osman Öksüz-İLKHA)