MUŞ - Aşağıyongalı köyün birçok sorununun olduğunu belirten Köy Muhtarı Seyithan Mutlu, köyün ihtiyaçları konusunda defalarca ilgili kurumlara başvurmasına rağmen sorunlarıyla kimsenin ilgilenmediğini söyledi.
 
Birinci ve en önemli sorunlarından birisinin köyün alt tarafından geçen derenin etrafına ihata duvarı örülmemesi olduğunu ve bu nedenle her yıl ağaç fidanı bahçelerinin taşan dere suyu nedeniyle yok olduğunu ifade eden Mutlu, derenin ıslah edilmesini istedi.
 
Mutlu; “Dere suyu taştığında kenardaki fidanlarımızın birçoğunu alıp götürüyor. Eğer bu dere yatağı bu şekilde kalırsa hem köylünün evleri yıkılacak hem de, dere ağzında kalan diğer fidanlar da yok olup gidecek. İlkbaharda sular taştığı zaman birçok evimiz derenin kenarında olduğu için sürekli tehlikeyle karşı karşıyadırlar. İstiyoruz ki, ilgili kurumlar bu konuda bize yardımcı olsunlar.” diyerek yetkililerden yardım istedi.
 
Köyün çamurdan geçilmiyor
Köyün içinden geçen su artıklarının yer altından geçmesi ve kirlilik oluşturmaması için bir boru hattının yapılması gerektiğini ifade eden Mutlu; “Gördüğünüz akan bu su yaz kış bu şekilde akıyor. Köyün içinde birkaç menfez yapılması için birkaç kez dilekçe verdim. Sonradan ilgili kurum gelip biraz kum falan döktü, fakat sorunun giderilmesi için bu yeterli olmadı. Köyümüzün yarısı bu su nedeniyle çamurun içindedir. Özellikle ilkbaharda çamurdan geçilmiyor.” dedi.
 
“Kanalizasyon tıkandığı için şuan bütün köyü pis koku sarmış durumda”
Yine en önemli sorunlarından bir diğerinin ise kanalizasyon sorunu olduğunu dile getiren Abdulbaki Mutlu; “Köyümüze kanalizasyon yaptılar fakat şuan kanalizasyon tıkanmış ve bütün pislik etrafa yayılmış durumda. Bu sıkıntı ile ilgili bir kaç kez ilgili yerlere müracaat ettim fakat çare olmadı. İlgili Şirket adamlarını gönderdi. Gelen kişiler rögarların fotoğraflarını çekip gittiler ve bir daha da gelmediler. Kanalizasyon tıkandığı için şuan bütün köyü pis koku sarmış durumda. Kanalizasyondan çıkan pislik köyün içerisine dağılmış ve köy şuan berbat bir durumda.” diye konuştu.
 
“Okul sorununa bir çözüm getirilmesini istiyorum’’
Köy okulunun öğrenci sayısına yeterli gelmediğini ve okulun depreme dayanıklı olmadığı tespit edilmesine rağmen halen okul için bir girişimde bulunulmadığını da sözlerine ekleyen Mutlu; “Okulumuz 1955 yılında yapılmış, dolayısıyla çok eski bir okuldur. Köyümüz 110 hanelik bir köy olmakla beraber 870 nüfus ve 120 tane de öğrencimiz mevcut. Okulumuz sadece 2 derslikten ibaret olduğu için bize yetmiyor. Birkaç kez milli Eğitim Müdürlüğüne okulumuzun yeterli olmadığına dair dilekçe ile başvuruda bulundum fakat halen bir çözüm bulunamadı. Milli eğitimden müfettişler gelerek okulu kontrol ettikler ve okulun depreme dayanıklı olmadığını söylediler. Buna rağmen halen bir çözüm bulunmadı. Özellikle okul sorununa bir çözüm getirilmesini istiyorum.” dedi.
 
Aşağıyongalı köyü 1900’lü yıllarda kurulmuş. 1915’te Ermenilerin tamamıyla bölgeyi terk etmelerinden sonra Müslümanların yerleşmiş. Köy, Muş merkeze 30 kiolometre uzaklıktadır.
 
Köylü genellikle hayvancılık ve çiftçilik ile uğraştığından, özellikle kış mevsiminde alternatif bir iş olmadığı için köyün gençleri il dışına (batıya) giderek çalışmak zorunda kalıyorlar. Köylüler, gençlerinin istihdam edilmesini istediler. (M. Şirin Çağlayan – İLKHA)