MUŞ - Umut Kervanı Platformu Üyesi Muş Selam İlim Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Muş Selam-Der) 2013 Yardım Faaliyet Raporunu açıkladı.
 
Raporu basınla paylaşan Selam-Der Muhtaçlarla Yardımlaşma ve Dayanışma Komisyonu Başkanı Bülent Balkaya, yardım faaliyetlerinin her yıl yaklaşık yüzde 25-30 oranında artarak devam ettiğini söyledi.
 
2009 yılında derneklerinin kurulmasıyla beraber imkânları nispetinde yardım faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Balkaya, 2011 yılında 348 aileye 26 bin 120 TL, 2012 yılında 491 aileye 39 bin 679,25 TL ve 2013 yılında 572 aileye 48 bin 627,00 TL yardım yaptıklarını ifade etti.
 
Muş`a gelen 40 Suriyeli aileye de gıda ve et yardımında bulunduklarını belirten Balkaya, Muş merkezde 274, çevre köylerde 200, toplamda ise 474 muhtaç aile tespitinde bulunduklarını kaydetti.
 
Balkaya; “Muş ve çevresinde birçok muhtaç ve mağdur ailenin varlığının farkındayız. Tabii ki bu ailelerin hepsine ulaşmak ne yazık ki imkânlarımız açısından mümkün değil. Bu yüzden bu ailelere yardım edememenin üzüntüsünü yaşıyoruz maalesef.  Ama biz inanıyoruz ki, ilimiz içinde ve dışındaki Muşlu hayırseverlerin yardımlarıyla tespit ettiğimiz tüm ailelere yardım etme imkânı buluruz.’’ diye konuştu.
 
Geçmiş hükümetlerin bölgeye olan ilgisizliği ve yıllardır bölgede yaşanan iç çatışmaların bölge halkı üzerinde hem maddi hem manevi anlamda büyük tahribatlara neden olduğunun altını çizen Balkaya; “Bugün baktığımızda uyuşturucu kullanma yaşı 10’lara düşmüş. Evde anne babası bin bir zahmetle çocuğunu okula gönderirken, ne yazık ki çocuklarımız bir taraftan İnternet Cafe bataklığı, öte taraftan da kötü ve çevrenin de etkisiyle her türlü pisliğe bulaşıyor. Bunun önüne geçecek herhangi bir yaptırım maalesef yok.’’ ifadelerini kullandı.
Mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda bölgedeki Sivil Toplum Kuruluşlarına büyük işler düştüğünü kaydeden Balkaya, “Biz Selam-Der olarak bu sorumluluğumuzun bilinci içerisindeyiz ve bu noktada üzerimize düşen görevi en iyi bir şekilde yerine getirmeye çalışacağız inşallah. Ailelerin maddi ihtiyaçlarını karşılamak adına eğer her bir STK üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirse, özelde ilimiz, genelde ise bölgemiz her açıdan çok daha iyi bir duruma gelecektir.’’ dedi.
 
Bugüne kadar yardım faaliyetlerinde desteklerini esirgemeyen hayırseverlere teşekkür eden Balkaya, “Son olarak duyarlı Muşlu hayırseverlere seslenmek istiyorum. Gelin bu hayır kervanında birer yolcu olalım. Hem bu dünyada hem ahrette bize faydalı olabilecek şey de budur. Bir yetimi sevindirmek tüm dünyaya ve içindekilere bedeldir." diyerek açıklamasını sonlandırdı.  (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)