BURSA- 2009 yılından beri Doğu-Batı illeri arasında Kürt sorununun çözümü ve kardeşliğin tesisi için çalışma yapan Doğu-Batı Kardeşlik Platformu, 31 Ocak-2 Şubat 2014 tarihleri arasında 30 il STK temsilcilerinin katılımıyla Bursa’da toplanarak  “Kürt Sorunu ve İttihat-ı İslam” konusu üzerinde hazırladığı raporu kamuoyu ile  paylaştı.
 
Raporda Kürt sorununun çözümünde İttihat-ı İslam anlayışının hareket noktası olarak seçilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
 
Bursa tarihi Kayıhan salonunda yapılan açıklamaya, Bursa’da ki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
 
“Çözüm süreciyle ilgili endişelerin giderilmesi lazım”
Konuşmasına Al-i İmran suresinin “Ey iman edenler! Allah’a kullukta bütün samimiyetinizi gösterin ve Müslümanlar olarak ömrünüzü tamamlamaya bakın. Topluca Allah’ın ipine sarılın, ayrılığa düşmeyin…” şeklinde ki 102.-103. Ayetleriyle başlayan Doğu – Batı Kardeşlik Platformu sözcüsü Hasan Ünal, çözüm süreci ve çatışmazlık ortamının tüm Türkiye’de büyük bir memnuniyet meydana getirdiğini ancak sürecin devamlılığı ile ilgili endişelerin giderilmesi ve kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
 
Başta siyaset kurumu olmak üzere tüm muhatapların sürece zarar verecek her türlü söz ve eylemlerden uzak durması gerektiğini kaydeden Ünal, “Sürecin sağlıklı yürüyebilmesi ve başarıya ulaşabilmesi için; Anadilde eğitimin tüm eğitim kurumlarında verilebilmesinin önünün açılması, ırkçılığı ve etnik ayrımcılığı çağrıştıran her türlü slogan ve sözlerin meydanlardan, yerleşim merkezlerinden ve diğer alanlardan kaldırılması gerekir.”dedi.
 
“Yeniden yargılama konusunda hakkaniyet ilkesinin göz ardı edilmesin”
Kamuoyu gündemine gelen yeniden yargılama konusunda hakkaniyet ilkesinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Ünal, sürece zarar verecek ve toplum vicdanını rahatsız edecek yaklaşımlardan kaçınılmasını istedi.
 
“Roboski katliamında verilen takipsizlik kararı faillerin ortaya çıkarılmasına engel teşkil etmemeli”
Ünal, açıklamanın devamında Roboski katliamına ilişkin askeri mahkemenin verdiğin takipsizlik kararının, faillerin ortaya çıkarılmasına engel teşkil etmemesi gerektiğine dikkat çekti.
 
“Kürt sorununun çözümünde İttihat-ı İslam anlayışının hareket noktası olması gerekir”
Kürt sorununun çözümünde İttihat-ı İslam anlayışının hareket noktası olması gerektiğine vurgu yapan Ünal, “Çözüm sürecinin ve çatışmazlık ortamının kalıcı barış ile sonuçlanması için sivil toplum kuruluşlarının ve kanaat önderlerinin daha etkin bir inisiyatif almaları gerekir.”ifadelerini kullandı.
 
“Sivil anayasanın gündemden düşmesine ya da düşürülmesine meydan verilmemeli”
Kürt sorununun ve diğer tüm sorunların çözümünü sağlayacak temel insan haklarını önceleyen sivil bir anayasanın gündemden düşmesine ya da düşürülmesine meydan vermeksizin bir an önce hazırlanıp yürürlüğe konulması gerektiğini sözlerine ekleyen Ünal, son olarak “Belirtilen rapor hususlarında fikir birliği içinde olduğumuzu ve çalışmalarımızın bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da kararlılıkla devam edeceğini kamuoyuna saygıyla duyururuz.”şeklinde sözlerini noktaladı.(Zeki Aras-İLKHA)