DİYARBAKIR –  Kayıp yakınları  ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinin üye ve yöneticileri tarafından ‘Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın’ sloganıyla düzenlenen oturma eylemlerinin 260. cısı  gerçekleştirildi.

 

Koşuyolu Parkında gerçekleştirilen oturma eylemine, İHD Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, İHD MYK Üyesi Emrah Şeyhanlıoğlu, İHD Diyarbakır Şubesi üye ve yöneticileri katıldı.

 

Oturma eyleminde Kürtçe bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici , 1993 yılında Şırnak’ın Silopi İlçesinde çağrıldığı Ortaköy Karakolu’na giden, ancak kendisinden bir daha haber alınamayan Osman Kayar’ın akıbetini  sorarak, “Kayıpların akıbeti ile ilgili bilgiler, devlet arşivlerinde kayıtlıdır. Ancak  devlet tarafından bilinçli olarak açıklanmadığı gibi, failleri  korundu  ve yargı önüne çıkarılması gerekirken terfi ettirildiler.” dedi.

 

‘Özel  mahkemeler ideolojik, ırkçı kararlar alan mahkemelerdir’

 Bilici, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması ile ilgili tartışmalara da değindiği konuşmasında, “Kürdistan’da Kürt’lere karşı değişik isimlerle özel mahkemeler kuruldu. Adaleti paylaştırmayan ve Kürt’leri yargılayan bu mahkemeler, idamlarını isteme, cezaevlerine doldurma anlayışı ile kuruldu. Daha önceleri Devlet Güvenlik Mahkemeleri iken, sonrasında Özel Yetkili Mahkemeler oldu. Biz her zaman şunu söyledik. Biz bu mahkemeleri tanımıyoruz. Bu mahkemelerin verecekleri kararları kabul etmiyoruz. Bu mahkemelerin bu güne kadar verdikleri bütün kararlar ortadan kaldırılmalıdır. Kendilerine bu mahkemelerde ceza yağdırılan cezaevindeki insanlar   da serbest bırakılmalıdır. ” ifadelerini kullandı.

 

‘Bu mahkemelerde ceza yağdırdığınız insanları serbest bırakın ve özür dileyin’

Özel Yetkili mahkemelerin kaldırılması ile ilgili sürecinde, yargılamaların yapıldığı süreçte  yaşanan tahribatı da ortadan kaldıracak bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Bilici, konuşmasının sonunda, “Bu süreçte kayıpların bulunması ve faillerinin yargılanması ile ilgili bir süreç başlatılması gereklidir. Biz Türkiye devletine sesleniyoruz. Artık yeter, artık yeter bu işkence, bu acıları bize çektirdiğiniz. Biz her dakika adaletin, onurlu yaşamın, toplumsal ve kişisel haklarımızın peşindeyiz ve bundan vazgeçmeyeceğiz.” sözlerine yer verdi.  (Ömer Yasin Ergin – İLKHA)