MERSİN-  Her yıl 25 ile 31 Ocak tarihleri arası ‘Cüzzam Haftası’  nedeni ile yazılı açıklama yapan Mersin İl Sağlık Müdürü  Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Başarılı,  Türkiye’de 2011'de 3, 2012'de 6'sı yeni toplam 9 cüzzamlı tespit edildiğini bundan dolayı da hastalığın Türkiye için önemli bir sağlık problemi olmaktan çıktığını belirtti.

 

Cüzam hastalığının 1878 yılında Norveçli bilim adamı Armauer Hansen tarafından keşfedildiğini hatırlatan Başarılı, hastalığın deri ve sinirleri tutan kronik seyirli bir enfeksiyon hastalığı olduğunu aktardı.

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada her yıl 200 bin civarında yeni cüzam hastasının tedaviye alındığı, Türkiye'de  ise 2 bin 600 civarında cüzzamlı hasta olduğunu aktaran Başarılı açıklamasında şunlara değindi: “Türkiye 1983-2002 yılları arasında 561 yeni hasta kayıt edilmiş iken son yıllarda hasta sayısı 3 ile 5 arasında değişmektedir, 2011'de 3, 2012'de 6'sı yeni toplam 9 cüzzamlı tespit edilmiş olup, ülkemiz için önemli bir sağlık problemi olmaktan çıkmıştır.”

 

Cüzam hastalığının bulaşma sebebinin sadece insan oluğunu vurgulayan Başarılı, hastalık hakkında şunları kaydetti: “Basil hasta vücudundan dışarıya çeşitli yara salgıları ve özellikle burun salgısı ile çıkar ve etrafa yayılır. Bakteri çok yavaş çoğalır, kuluçka dönemi 5 yıl kadardır, hatta belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulmaktadır. Hastalığa duyarlılık 3-5 yaşlarında daha fazladır. Çocuklara anne sütü ile geçebilmektedir. Risk altındaki bir diğer grup cüzam mikrobuna karşı doğal bağışıklığı olmayanlardır. İnsanların tamamına yakını bu mikroba karşı doğal bağışıklığa sahiptir.”

 

Hastalığın erken teşhis edilmesi durumunda kesin tedavisinin mümkün olduğunu belirten Başarılı,      Cüzzamın; önlenebilen, tanısı kolay, tedavisi kesin ve erken tanı konulduğunda kolayca kontrol altına alınabilen, bildirimi zorunlu bir hastalık olduğunu açıkladı.

 

Başarılı Türkiye’de ki Cüzzamla ilgilenen merkezlerin adlarını ise şöyle sıraladı: “ İstanbul Tıp Fakültesi Lepra Araştırma Uygulama Merkezi Çapa, İstanbul Lepra Hastanesi Bakırköy, Ankara Lepra Eğitim ve Araştırma Merkezi Dikimevi, Elazığ Lepra Hastanesi Elazığ, Cüzamla Savaş Derneği İstanbul, Cüzamla Savaş Vakfı İstanbul, Ankara Cüzam Savaş ve Araştırma Derneği Dikimevi.” (Osman Öksüz-İLKHA)