BURSA - Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği’nin (UKUB) işbirliği ile TÜYAP Fuarcılık tarafından 4 – 7 Aralık 2014 tarihlerinde, Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Kalıp Avrasya 2014 Fuarı, bu yıl Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı ile eş zamanlı yapılacak. Kalıp ve otomotiv yan sanayiinin kalbinin atacağı bu yılki fuarın 4 salonda, toplam 25 bin metrekare alanda yapılacağı bildirildi.

 

Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı ile eş zamanlı yapılacak Kalıp Avrasya 2014 Fuarı’na ilginin bu yıl daha fazla olmasını beklediklerini söyleyen UKUB Başkanı Şamil Özoğul, TÜYAP yetkilileri ile birlikte Almira Otel’de düzenledikleri basın toplantısında sektöre ilişkin önemli bilgiler verdi.

 

Başkan Özoğul, otomotiv ve beyaz eşya üretiminde küresel bir tedarik merkezi haline gelen Türkiye’de sürekli artan üretim kapasitesi ile Türkiye kalıpçılık sektörünün de geliştiğini vurgulayarak, “İki yılda bir düzenlenen ve bu yıl yedincisini düzenleyeceğimiz Kalıp Avrasya Fuarı’nı, sektörümüzün faaliyetlerini sergilemek açısından çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz.” dedi.

 

Kalıpçılar vadisi hızla ilerliyor

Kalıpçılar Vadisi’ni Bursa’da yapmak istediklerini, ancak nitelikli personel ihtiyacının İnegöl’de karşılanamayacağı için Yalova’ya yoğunlaştıklarını vurgulayan Özoğul, “Yalova’da kurulacak Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB (Kalıpçılar Vadisi) sektörümüzü dünya ölçeğine taşıyacak bir projedir. 2016 yılında faaliyete geçmesini hedeflediğimiz proje, sektörümüzdeki firmaların yatırım ve işletme maliyetlerini düşürerek, uluslararası rekabet güçlerini artıracaktır. Hedefimiz, kalıp sektörünün 400 Milyon USD düzeyinde olan ihracatını 2020 yılında 2 Milyar USD’ye ulaştırmaktır.” dedi.

 

Özoğul, projenin yaşama geçirileceği 350 dönümlük alanda üretim amaçlı yatırımlara uygun büyük çaplı 71 parsel bulunduğunu, bunun yanı sıra yazılım ve ofis tarzı yatırımlar için de küçük çaplı alanların olduğunu, “ÇED’e tabi değildir” raporlarını aldıklarını, Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB kuruluş protokolünün Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onayladığını ve kamulaştırma için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. (Zeki Aras-İLKHA)