BURSA - CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere cezaevlerindeki kadın hükümlülerle görüşerek, talep ve şikâyetlerini dinledi. Komisyon, 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine “iki yıl” veya daha az süre kalan kadın hükümlüler maddesinin “üç yıl” olarak değiştirilmesi istemiyle, kanun teklifi hazırladı.

 

Kadın mahkûmların talebi üzerine hazırlanan 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

 

Komisyon Üyesi Sena Kaleli, kanun teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada, cezaevlerinde yaptıkları incelemeler sonucu yalnızca annelerin değil, çocukların da cezalandırıldıklarını belirtti.

 

“Sosyal devlet adına önemli bir adım”
Çocuklar için 0 - 6 yaş aralığının kişilik oluşması açısından önemli bir dönem olduğunu aktaran Kaleli, “Adalet Bakanlığı verilerine ve yaptığımız incelemelere göre halen 285 çocuk anneleriyle birlikte ceza çekmektedirler. Çocukların kişiliklerinin oluştuğu yılların cezaevinde şekillenmesi hem çocuk sağlığı hem de toplumsal barış açısından sakıncalıdır. Öte yandan bu yaş grubu çocukların en güçlü besin kaynağı da yine anneleridir. Bu doğrultuda çocuğu hem annesinden ayırmamak hem de sağlıklı birey olarak topluma kazandırmak için 0 – 6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadınların koşullu salıverme sürelerinin “iki yıldan”  “üç yıla” çıkarılması sosyal devlet adına önemli bir adım olacaktır.” dedi.

 

Cezaevlerinde 285 çocuk var
Kanun teklifinin gerekçesinde, Adalet Bakanlığı verilerine göre ceza infaz kurumlarında toplam 4 bin 838 kadın tutuklu ve hükümlü bulunduğunu, tüm ceza infaz kurumlarında annelerinin yanında kalan 0-6 yaş arası çocuk sayısının 285 olduğu bildirildi. Hükümlü olup da dışarıda korumasına bırakılacak kimsesi bulunmayan 0-6 yaş grubundaki çocukların,  6 yaşına kadar ceza infaz kurumlarında annelerinin yanında kaldığı, 6 yaşını dolduran çocukların ise ailesine, vasisine ya da Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne teslim edildiği kaydedildi.

 

Çocuk gelişimini sağlıklı tamamlamalı
Türkiye’nin de imza koyduğu Birleşmiş Milletlerin Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne vurgu yapılan gerekçede, çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu olarak gelişebilmesi için mutluluk, sevgi ve anlayış havasının içindeki bir aile ortamında yetişmesinin gerekliliği vurgulandı. Gerekçede, sosyal hayat içerisinde sağlıklı bir ortamda çocuğun annesinin yanında olabilmesi, sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlayabilmesi için annenin cezaevinde kalma süresinin azaltılması istendi.  (Zeki Aras - İLKHA)