VAN - BİK Genel Müdürlüğü’nün gerekli altyapı çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, Genel Kurullarının mevzuat üretme yetkisine sahip olduğunu hatırlattı.

 

Yaklaşık 8 ay süren çalışmalar sonrasında Genel Müdürlük uzmanları, Yönetim ve Genel Kurulları tarafından Büyükşehir Yasası’nın uygulaması sonrasında gazetelerin sorun yaşamaması için tüm tedbirleri aldıklarını ifade eden Mustafa Arslan, “Mevzuatımız gereği gazetelerin teslim edilme süresi ve şekli yeniden belirlenmiştir. Buna göre elektronik ortamda aynı gün kurum şubelerine gönderilecek gazetelerin basılmış halleri de 2 iş gününde kuruma ulaştırılacaktır. Konya, Antalya, Mersin gibi illerimizdeki büyük mesafeler böylece sorun olmaktan çıkarılmıştır.” dedi.

 

“İlçe gazeteleri daha iyi imkânlara kavuşuyor”
Düzenlemelerde ilçe gazetelerinin haklarının da korunarak daha iyi imkânlara kavuşturulmalarının hedeflendiğini belirten Arslan, “Köylere Hizmet Götürme Birlikleri’nin Büyükşehirler için kapanmasından sonra bu çerçevede yapılmakta olan ihaleler artık gazetelerimizde yayımlanacaktır. İlçe gazetelerimize altından kalkamayacakları yükümlülükler getirilmemiş, aksine tahsilât gibi bir yük üzerlerinden alınmıştır. Bakanlar Kurulu’nun geçtiğimiz günlerde yayımladığı Resmi İlan Fiyat Tarifesi ve sütun santim tanımını değiştiren kararı ile bir iyileşme yaşanacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Kamu hastanelerinin ilanları yerel gazetelere verilecek mi?
BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, Sağlık Bakanlığı ilanları konusunda yaşanan sorunları aşmak için Sağlık Bakanlığı ve Kamu İhale Kurumu nezdinde girişimlerinin devam ettiğini de sözlerine ekleyerek, “Hastaneler Birliği Genel Sekreterlikleri’nin kurulmasından sonra özellikle ilçe gazetelerimizin uğradıkları mağduriyetin giderilmesi için girişimlerimiz devam etmektedir.” dedi.

 

Mahalli gazetelerin vasıflı eleman sıkıntısı nasıl çözülecek?
Personel istihdamına ilişkin ciddi adımlar attıklarını söyleyen Arslan, “Nüfusu az olan illerimizle ilçelerimizde vasıflı eleman konusunda sıkıntılar yaşanmakta idi. Bu sorunun çözümü için meslek yüksekokullarının iletişimle ilgili bölümlerinden mezun olanlar için bekleme süresini 6 aya indirmiş bulunuyoruz. Devamla İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun (İŞKUR) işbaşı eğitim programından gazetelerde yararlanan personelin burada geçirdikleri 6 aylık süreyi de bekleme süresinden kabul ediyoruz. Böylece gazetelerimizin vasıflı eleman konusunda içinde bulundukları sıkıntıya çözüm yönünde hayati bir adım atmış bulunuyoruz. İletişim eğitimi alan meslek adaylarına da istihdamda avantaj sağlamış oluyoruz. İŞKUR’un işbaşı eğitim programını da sektörümüz açısından faydaya çevirmiş oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Arslan son olarak, “Yerel demokrasinin hayata geçmesinin en büyük amillerinden olan mahalli basınımızın içine düştüğü bu zor durumdan çıkarılması için çözüm beklemekteyiz.” diye konuştu.   (Murat Dalgın - İLKHA)