VAN- Van Büyükşehir Belediyesi’ni ihale usulü ile Kasım 2013’te başlattığı ve bir ayda bitirilmesi gereken tadilat çalışmalarının yaklaşık üç aydır bitirilmemesi çarşı esnafını iflasın eşiğine getirdi.

 

Tadilat çalışmaları nedeniyle iş yapamadıklarını belirten çarşı esnafı çalışmaların bir an önce bitirilmesini ve çarşının tam anlamıyla halka açılmasını istiyor.

 

İşlerin çok ağır yürüdüğünden şikâyetçi olan çarşı esnafı kendilerine çalışmaların en fazla bir ay içerisinde bitirileceği söylenmesine rağmen üç aydır çalışmaların devam etiğini ifade ederek bu gidişle tadilat çalışmalarının seçimlere kadar devam ettirileceğinden endişe ediyor.

 

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz birçok esnaf isim ve foto vermekten çekinirken Van Büyükşehir Belediyesine bir an önce sorunların giderilmesi çağrısında bulundu.

 

Dışarıya astıkları “Yer altı Çarşısı mağazaları açıktır” yazısına rağmen adeta sinek avlayan esnaf, tadilatın çalışmalarının başladığı Kasım 2013’ten bu yana defalarca belediyeye gittiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını ifade ettiler.

 

"Böyle devam ederse yakında iflas barağı dikeceğiz”
İsminin verilmesini istemeyen bir esnaf belediye yetkililerinin kendilerini başlarından savdıklarını öne sürerek, “Bizler tadilat başladığında beri defalarca belediye yetkililerine gittik. Fakat işlerin hızlandırılması noktasında herhangi, bir adım atmadılar. Böyle devam ederse birçok arkadaşımız yakında iflas bayrağı dikecek.” Dedi.

 

“Bize verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi”
2013’te yaşanan su baskınının belediyeden kaynaklanmasına rağmen kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını ve Çarşı esnafına verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini söyleyen esnaf, “Biliyorsunuz Van Belediyesi’nin tedbirsizliğinden dolayı buralar sular altında kaldı. Ancak ne Belediye ne de valilik tarafından esnafa verilen sözler yerine getirilmedi. Esnaf Binlerce TL’lik zararı kendi cebinden karşılamak zorunda kaldı hatta kimi esnaf arkadaşımız ise iflas etti.” Şeklinde konuştu.

 

“Bir ayda bitirilmesi gereken tadilat neden bitirilmiyor?”
Üç aydır belediye’nin başlattığı tadilat çalışmasının kendilerini hepten zarar soktuğunu ve iş yerlerinin günlerce kapalı kaldığını belirten çarşı esnafı, tadilat çalışmalarının bir an önce bitirilmesi gerektiğini aksi takdirde su baskınından bu güne kadar gün yüzü görmeyen esnafın teker teker kepenk kapatmak zorunda kalacağını ifade etiler.

 

“Artık sesimiz duysunlar”
Bunun tek sorumlusunun Van Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirten esnaf, “ Artık sesimizi duysunlar ve bu sorunu gidersinler” ifadelerini kullandılar.

 

Öte yandan Mayıs 2013’te Çarşının Hastane Caddesi yönüne bakan girişinde patlayan Rögar kapağı yüzlerce iş yerini sular altında bırakmıştı. (Murat Dalgın-İLKHA)