DİYARBAKIR - Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle düzenleyecekleri programın broşürlerini dağıtırken PKK`li grupların saldırısına uğrayan ardından haklarında dava açılan Bilge Gençlik Kulübü üyesi 5 kişiye verilen cezaların gerekçeli kararı açıklandı.
 
Gerekçeli kararda tanık olarak dinlenen polislerin bile ceza verilen bazı öğrencileri gözaltında gördüklerini söylemelerine rağmen, açıklanan kararda ceza alan öğrencilerin 3 gün boyunca olaylarda olduğu belirtilerek ceza verildiği ileri sürüldü.
 
“Kararlar okunmadan mı veriliyor?”
Bilge Gençlik Kulübü öğrencilerine verilen cezaların hukuksuz olduğunun gerekçeli karardan da anlamanın mümkün olacağını söyleyen mağdurların Avukatı Abdülgani Orhan, dosyanın içeriğinin okunmadığını, okunsaydı böyle bir kararın verilmeyeceğini belirtti.
 
"Polis: İhtar yapılmadı, Mahkeme: İhtar yapıldı”
Mahkemede dinlenen tanık polislerden birinin, müvekkili E.T’nin olaylara katıldığını görmediğini, tanık olarak dinlenen diğer polisin gözaltı anını hatırladığını ancak müvekkilinin kavgaya karıştığını, slogan attığını görmediğini söylediğini belirten Orhan, aynı polisin, emniyetin “dağılın” ihtarını da duymadığını söylediğini belirterek verilen kararların okunmadan alındığını dile getirdi.
 
“Yaralı olduğu için suçlu sayıldı”
Müvekkillerinin, olaylara nasıl, ne zaman, kiminle katıldığıyla ilgili tek bir delil yokken bazı müvekkillerinin sırf yaralı olarak yakalandığı için suçlu görüldüğünü belirten Orhan, “İhtarlara rağmen müvekkillerinin direndiğinden bahsedilmektedir ancak E.T adlı müvekkilimi gözaltına alan polislerin ifadeleri bunun tersini göstermektedir. Gerek iddianamede gerekse de kararda hiçbir maddi delil bulunmamaktadır.” dedi.
 
“Polis, eve gidiyorsunuz diyerek karakola götürdü”
Yaralı arkadaşlarının yanına giden bazı müvekkillerinin gözaltına alınarak ceza verildiğini söyleyen Orhan, “Polisler, ceza alan bazı öğrencilere ambulansın önünde, yaralıları tanıyıp tanımadıklarını soruyor, tanıdıklarını söyleyen müvekkillerime ‘sizi çarşı merkezine güvenli bir şekilde götüreceğiz’, araçlara binin diyorlar. Ondan sonra ise tabiri caizse müvekkillerim gözlerini karakolda açıyorlar.” şeklinde konuştu.
 
"Olmayan sloganlar varmış gibi gösterilerek ceza verildi”
Gerekçeli karara bakıldığında mahkemenin toplu halde yürümelerine ceza verdiğini söyleyen Orhan, “Mahkeme heyeti, 10 Nisan 2013 tarihinde müvekkillerime, siz gösteri yürüyüşü düzenlediniz, slogan attınız vs. şeklindeki gerekçeleri sayıyor. Ama 10 Nisan 2013’de Bilge Gençlik Kulübünün toplanması, slogan atması, yürüyüş yapma gibi bir durumun söz konusu olmadığı, nitekim dosyalarda da olağanüstü bir yürüyüş yapılmadığı savcılıkça da ortaya konuluyor. Bunların hepsi delil ve ispatlarıyla ortadayken mahkemenin böyle bir karar vermesi manidardır.” dedi.
 
 
“Hukuk, bitmek üzere”
Olaylarda olmayan durumların varmış gibi gösterilerek cezalar verildiğini söyleyen Orhan, “Açıklanan gerekçeli kararla hukukun artık olmadığını, hukukun tıkandığı, hukukun hâkimlerin eliyle ortadan kaldırıldığın görmekteyiz. Tabi bunu tüm hâkimler için ifade etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
 
Orhan son olarak, kararın bozulması için temize gittiklerini ve yapılan hukuksuzluğun giderileceğini, aksi halde verilen cezaların mağduriyet oluşturacağını söyledi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)