DİYARBAKIR -  Açılışı 16 Kasım 2013 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Diyarbakır – Şanlıurfa Karayolunun, tali yollarla bağlantısının olmadığı ve bu durumdan araç sürücülerinin mağdur olduğu ortaya çıktı.

 

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yapmadığı kavşak ve belediyenin ihmal ettiği yan yolların yapılmamasından dolayı mağdur edildiklerini söyleyen Diyarbakırlılar, her gün yaklaşık 10 kilometrelik yolu gereksiz kat ettiklerini söylediler.

 

Yeni Otogar civarında oturan Mustafa Sevinç adlı vatandaş, “ Ben projeye baktığımda burada büyük bir kavşak olduğunu, karşıda da yol yapılması gerektiğini gördüm. Burasını nasıl hesaplamışlar bilmiyorum ama yalnız benim oturduğum sitede 250 daire bulunmakta ayrıca burada okulda var. Çıkan araçlar yaklaşık 5 kilometre yol gitmemek için ters yoldan gitmek zorunda kalıyor, bu durumda ciddi tehlike oluşturmaktadırr.” Dedi.

 

Yetkililere de seslenen Sevinç, yolların biran önce yapılması çağrısında bulundu.

 

Okul servisi taşımacılığı yapan İrfan adlı şoför ise, “Yapılan karayolunda tali yol veya kavşak olmaması nedeniyle hem biz hem de öğrenciler mağdur olmakta. Bizler dakikalarla yarışmaktayız çünkü kış, hava çok soğuk öğrencilerin dışarı da beklememesi gerekir, bunun içinde yolu kısaltmak için bazen ters yolda gitmek zorunda kalıyoruz, bununda ciddi bir tehlike oluşturduğunun farkındayız.” ifadelerini kullandı.

 

500 Evler mevkiinden dönmek için yaklaşık 10 kilometrelik yol gittiklerini söyleyen İrfan, “Hem Karayolları hem de belediye yetkililerinin buraya acil tali yol ve kavşak yapması gerekir. Öğrencilerin ve bizlerin daha fazla mağdur olmaması için yetkililerden duyarlı olmalarını istiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

Şanlıurfa’dan gelip, 500 Evler mevkiine gitmek isteyen vatandaşların ise yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Yeni otogara gidip oradan döndükleri gözlenirken, 500 Evler kavşağında yapılacak bir ara yolla bu sıkıntıların giderileceği belirtildi.
Şanlıurfa istikametinden Diyarbakır şehir merkezine gelen araçların ekstra 10 kilometre yol kat ettiğini söyleyen Mahmut Dürek, “ Kavşağın hemen dibinde servis şoförleri tarafından yapılan bozuk yol görülmekte, bizde mecburen bu yolu kullanıyoruz. Fakat yolun kötü olması nedeniyle araçlarımızın dibi sürekli yere değmekte ve bu durum bize sıkıntı çıkarmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

Dürek son olarak, yetkilerden mağduriyetlerini gidermelerini istedi.
Gereksiz yere 10 kilometrelik yolu katetmemek için çukurlu ve sert taşların olduğu yoldan geçmek zorunda kaldıklarına işaret eden Sedat H. adlı şoför de bozuk ve bakımsız yollar nedeniyle araçlarının zarar gördüğünü, yapılan yolda,  çevrede oturan vatandaşların ihtiyaçlarının dikkate alınmadığının altını çizdi.

 

Özellikle Diyarbakır Belediyelerine seslenen Diyarbakırlılar, artık mağduriyetlerinin belediye tarafından giderilmesi gerektiğini belirterek,  trafik kazaları yaşanmadan, birileri ölmeden bu yolların yapılması çağrısında bulundular.

 

Konu hakkında görüştüğümüz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yol Şube yetkilisi Umur Akşahin, “ Bahsi geçen 500 Evler ve Yeni Otogar civarında bulunan kavşaklarda Karayolları, ara yollar yapacaktı fakat iklim koşulları elvermediği için çalışmalar yapılmadı. Halkın daha fazla mağdur edilmemesi için Karayollarını beklemeyerek haftaya kadar topraklı yolu asfaltlayarak vatandaşın hizmetine sunacağız.” dedi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)