MERSİN - Türkiye genelinde yaşanan grip salgını beraberinde Türkiye yaşanan ilaç sorununu da gündeme getirdi. Yaşanan ilaç sorunu hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Mersin Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Hüseyin Şimşek, Türkiye genelinde yüzde 10 ilacın olmadığını ve bu sıkıntının Sağlık Bakanlığı’nın yanlış ilaç politikasından kaynaklandığını ifade etti.

 

Türkiye’de çok geniş bir alanda insanların ilaca ulaşamadıklarını ifade eden Mersin Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şimşek, şuanda her bölgeden hastaların kendilerine ulaştıklarını fakat istenen ilaçları temin edemediklerini söyledi.
 

 

Yanlış politika
Yaşanan ilaç sıkıntısının çok önemli nedenleri olduğunu ileri süren Şimşek şunları söyledi: "Türkiye’de ilaç fiyatlarının belirlenmesi ile ilgili bir hata var. İlaç fiyat kararnamesi şunu emrediyor: “Türkiye’ye gelecek olan her ilaç, Avrupa’daki en ucuz 5 ülkeden yüzde 40 daha ucuz olacak. Birinci sorun bu. İkinci sorun ise şu: İlaç fiyat kararnamesi. İlacın fiyatını belirlerken euro kurunu baz alıyor. EURO kuru hala kararnamede 1.95 kuruş. Ama şuanda euro 3.06 kuruş. Çok üzün süredir 2 TL’nin çok çok üstünde idi. Maalesef Sağlık Bakanlığı yetkilileri EURO kurundaki artışları göz ardı ediyorlar. Aslında ilaç fiyat kararnamesinde şöyle bir ifade var euro kurunda yüzde 10’luk bir artış ya da azalış olursa ilaç fiyatları yeniden düzenlenir diyor.”
 

 

Türkiye’de yüzde 10 oranında ilaç yok
Bugün Türkiye’de 473 kalem ilacın piyasada olmadığına dikkat çeken Şimşek, “Türkiye’de zaten satışta hazırda bulunan ilaç sayısı 4 bin 500- 5 bin civarında. Bunun yüzde 10’u piyasada yok.” dedi.
 

 

Şimşek, çözüm için şu önerilerde bulundu: “Sağlık bakanlığı bu işin çözümünü biliyor. İlaç fiyat kararnamesini düzenlemek, kuru düzenlemek. Bakanlık bunu yapacağına şunu yapıyor: Yurt dışından ilaç getirebilecek kanal sayısını artırarak bu sorunu halledebileceğini zannediyor. Biz bunun doğru bir çözüm olduğuna inanmıyoruz çünkü kanal sayısı ne kadar artarsa, hastaların ulaşamayacağı ilaç sayısı da o kadar artacaktır.”
 

 

Grip tedavisinde kullanılan etkili ilaçlar yok piyasada
Şimşek, Türkiye’de olmayan ilaçlar hakkında ise şunları söyledi: “Tüm Türkiye’de özellikle grip salgınının çok aktif olduğu ve bazı yaşlı hastalarda, kronik hastalıkları bulunan hastalarda ölümlere kadar gidilebilen sorunlar yarattığı bugünlerde grip tedavisinde çok etkili olan ilaçlar piyasada yok. Kanser ilaçları yok piyasada. Zature ve çok önemli hastalıklarda kullanılan aşı yok piyasada. Kalp hastalıklarında kullanılan ilaçların bir kısmı yok. Bir kısım ilaçlarda çok ucuz olduğu için piyasada yok. Kanser tedavisinin son 6 ay boyunca ikame tedavisinde kullanması gereken ürün piyasada yok. Hastalar maalesef her gün karşımızda acı çekiyorlar biz de onlara deva olamıyoruz.”
 

 

Sağlık Bakanına tepki
Sağlık Bakanı'nın eczanelerde tüm ilaçların var olduğunu söylemesine tepki gösteren Şimşek, şunları kaydetti: “Sağlık Bakanı TV kanalarına çıkıp bu ilaçların hepsi eczanelerde var deyince işte o zaman bizim içimiz kan ağlıyor. Sonra vatandaş eczaneye geliyor bu ilaç sizde var ama bizlere satmıyorsunuz diyor. Bu inanılmaz bir iddia. Bizleri çok derinden yaralamıştır. Bakan’ın neden böyle bir ifade kullandığını hala anlayabilmiş değiliz. Biz kendi çocuklarımıza dahi ilaç bulamıyoruz. Böyle bir iddiayı kabul etmiyoruz ve Bakanımızın söylediği bu iddiayı reddediyoruz.” dedi.   (Osman Öksüz - İLKHA)