BURSA - Kemikleri güçlendirmek için kalsiyum alımını yüksek tutmak gerektiği herkes tarafından biliniyor. Peki, neden kalsiyum? Çünkü kalsiyum, kemiklerin asıl yapı taşını oluşturuyor. Öyle ki vücudumuzdaki kalsiyumun yüzde 99’u kemiklerde bulunuyor. Kalsiyum açısından zayıf olan kemikler çabuk kırılıyor ve şekil bozuklukları gelişiyor.
Vücuttaki kalsiyum miktarının ömür boyu yeterli tutulması gerektiğinin altını çizen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, “Kemik sağlığı açısından kalsiyum çok önemli. Ancak kalsiyum almak için sadece süt ve süt ürünlerini tüketmek gerekmiyor. Birçok besin kalsiyum açısından zengin” dedi.
Kemiklerin güçlü ve sağlıklı olması özellikle ilerleyen yaşlarda çok önemli olduğunu söyleyen Şener, kemik sağlığını korumak için de yeterli miktarda kalsiyum alımının şart olduğunu vurguladı.
Tek kalsiyum kaynağı süt değil
Kalsiyum alımı için süt ve süt ürünlerinden başka besin kaynaklarının da var olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener “Kalsiyum, besinler tarafından sağlanıyor. Bu besinler son derece çeşitli ve sadece süt ve süt ürünlerine yönelmeye gerek yok. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemişler özellikle de badem, kılçığı ile yenebilen hamsi gibi balıklar de kalsiyum yönünden zengin besinler” dedi.
Kalsiyum tek başına yeterli olmuyor
“Kalsiyum alımını yüksek tutmak kalsiyumun faydalarından yararlanmak için yeterli değil.”diyen Prof. Dr. Nadir Şener, “Kalsiyumun en yakın dostu D vitamini. Vücutta D vitamini yeterli olmadığında kalsiyum tek başına faydalı olmuyor. Bu nedenle, kalsiyum içeren besinlerin yanında bol miktarda D vitamini de alınmalı. En önemli D vitamini kaynaklarıysa; güneş ışığı, yumurta ve balık” ifadelerini kullandı.
Kalsiyumun fazlası da zararlı
Besinler aracılığıyla kalsiyum alımı yaparken dikkatli davranmak ve vücudun ihtiyaç duyduğundan fazlasını almamak gerekiyor. Özellikle böbrek taşı üretmeye meyilli bireylerin kontrollü olmasında yarar var çünkü kalsiyum fazlası böbreklerde taş oluşumuna davetiye çıkarıyor. Yetişkin bir bireyin günde alması gereken kalsiyum miktarı 800-1000 mg; çocuklukta (9-18 yaş), hamilelikte ve menopozda ise bu oran 1200 mg’a kadar yükselebiliyor. Kıyaslamak gerekirse 1 kase yoğurt 300 mg, 1 bardak süt 250 mg, 1 tabak bamya 200 mg, 1 demet roka,160 mg yarım demet maydanoz 100 mg ve 1 avuç badem 60 mg kalsiyum içerir. Prof. Dr. Şener, süt ve ürünlerini kullanamayanların kalsiyum içeren diğer besinlerin tüketimini arttırmasını öneriyor.(Zeki Aras-İLKHA)