ADANA - Yaklaşık 2 aydır yağmura hasret kalan Çukurova yöresi, kuraklıkla pençeleşirken dün akşam saatlerinde yaklaşık 2 saat boyunca yağan yağmur büyük sevince yol açtı.

 

Hava sıcaklığının ortalama 20 derecelerde seyrettiği Adana son yılların en sıcak ve kurak kışını geçiriyor. Kuraklığın özellikle sebze fiyatlarını olumsuz etkilediği için hem çiftçi hem de halk bu kuraklığın sona ermesi için sık sık yağmur duasına çıkıyor.

 

Yağmurun yağmamasıyla paralel olarak barajlardaki su oranının azalmasıyla sulama kanallarına yeterli düzeyde su veremeyen DSİ sulama birliğine her gün onlarca şikayet  ulaştığı öğrenildi.

 

Son 41 yıldır böyle kuraklık görülmedi

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre Adana ve Çukurova yöresi son 41 yılın  en yılını geçiriyor. Her yıl ortalama olarak metrekareye 550 kilogram yağış alan Adana’da 2013 yılında yağış miktarı metrekareye 398.2 kilogramda kaldı. Özellikle yılın son ayların neredeyse hiç yağmur yağmaması özellikle buğday üreticilerini kara kara düşündürüyor. Ekilen buğdaylar su almadığı için çürümeyle karşı karşıya kalırken, barajlarda su seviyesinin yarıdan daha aşağıya düşmesi bu yıl buğdayda rekoltenin düşüp fiyatların yükselmesine sebep olabileceği ifade ediliyor. (Yunus Emre-İLKHA)