AK Parti ve BDP`li milletvekilleri tarafından verilen 2 önerge ile, HSYK`nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin; "4/2/1983 tarihli ve 2797 sayılı Yargıtay Kanunu`nun 30`uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan `dört` ibaresi `sekiz`, `üç` ibaresi `altı` şeklinde değiştirilmiştir" şeklindeki 1. maddesi Anayasa`ya aykırı olduğu gerekçesiyle tasarıdan çıkarıldı.

Böylece 2797 Sayılı Yargıtay Kanunu`nun 30. maddesindeki; Yargıtay Başkanı veya başsavcısı olmak için 4 yıl, birinci başkanvekili , daire başkanı ve başsavcıvekili olması için de 3 yıl Yargıtay üyeliği yapma şartı korunmuş oldu.

3 MADDE KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulu`nda, HSYK`nın yapısında değişiklik öngören düzenlemenin birinci maddesi tekliften çıkarıldı, üç maddesi kabul edildi.

Tekliften, Yargıtay Birinci Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için gerekli olan 4 yıllık Yargıtay üyeliği şartını 8 yıla; Yargıtay Daire Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili olabilmek için gereken üyelik süresi ise 3 yıldan 6 yıla yükselten birinci madde çıkarıldı.

Kabul edilen maddelere göre, HSYK`nın, Adalet Bakanlığı`nın merkez ve taşra teşkilatında, bağlı ve ilgili kuruluşlarında, uluslararası kuruluş veya mahkemelerde ya da geçici yetki veya görevlendirmeyle başka kurum, kurul veya kuruluşlarda görev yapanlar dışındaki hakim ve savcıları yutdışına gönderme yetkisi kaldırılıyor.

HSYK`nın, yurtdışına gitmek için şahsi olarak özel burs sağlayan hakim ve savcılara aylıksız izin verme yetkisi olmayacak.
Hakim ve savcıların, dış temsilciliklerde, uluslararası mahkeme veya kuruluşlarda muvafakatleri alınarak görevlendirilmesi Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak.

Görüşmeler tartışmalarla sürüyor
HSYK`nın yapısında değişiklik öngören teklifin görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu`nda tartışmalarla sürüyor.

Vekiller tarafından kullanılan bazı ifadeler şunlar:
AK Parti Grup Başkanvekili Satır: "30 Mart`ta halktan dersinizi alacaksınız"
CHP`li Tarhan: "Hırsız olmaktansa hukukun militanı olmayı tercih ediyorum"
AK Parti`li Metiner: "CHP Anayasa Mahkemesi`ne gitmemiş olsaydı, HSYK`da çoğunlukçu yapı ortaya çıkmamış olacaktı"
BDP Grup Başkanvekili Baluken: "Teklifi geri çekin, uzlaşmayla anayasa değişikliği yapalım"
Muhalefet, maddelerle ilgili Anayasa`ya aykırılık önergeleri veriyor.