MARDİN - Son günlerin en tartışmalı kurumu haline gelen DEDAŞ'ın başı şimdi de işçileri ile dertte. Mardin'de il genelinde çalışan Türk İş'e bağlı Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) üyeleri, maşlarının geç ödendiği ve sosyal ve güvenlik haklarının yerine getirilmediğini öne sürerek acil durumlar dışında elektrik arızalarına bakmayacaklarını düzenledikleri basın açıklaması ile duyurdular.

 

DEDAŞ Mardin İl Müdürlüğü önünde toplanan işçiler adına açıklama yapan Tes-İş Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanı Ali Öncü, tehlikeli işlerde çalıştıklarını fakat emeklerinin sömürüldüğünü savundu.

 

Dicle EDAŞ ve bağlı müdürlüklerin, alt işverenin tüm faaliyetlerinin denetlenmesinden ve çalıştırdıkları işçilerin yasal haklarının zamanında ve eksiz olarak kendilerinden tevdi edilmesinden birinci derece sorumlu olduğunu ifade eden Öncü şunları söyledi:

 

"Dicle EDAŞ özelleşmeden önce üyelerimizin aylık ücretlerinden eğitim giderleri, araç tamir bakım ve onarım giderleri, EKAT belge ücreti adı altında kesintiler yapıldığını, yapılan bu kesintilerin suç teşkil ettiğini ve asil işverenin bu hukuksuzluğa karşı yasal sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini defalarca yazılı ve sözlü olarak gündeme getirip şikayet konusu yapmamıza rağmen ne yazık ki gereği yapılmamıştır. Bu haksızlığa bu suçun açıktan işlenmesine göz yumulmuştur."

 

Öncü, son 2 yıl içinde meydana gelen 52 iş kazasının, 9 ölüm ve 16 ağır yaralanma ile sonuçlandığını ve bunun görmezden gelindiğini belirten Öncü, "Özelleştirme sonrasında şirketin yeni yönetim kurulu ile yaptığımız bir dizi toplantı ve görüşmelerde ana gündem maddelerinden biri olan iş kazalarına ilişkin düşünsel planda ifade edilen taahhütlerin hiç biri yerine getirilmiş değildir. " dedi.

 

Öncü, Mardin genelinde sağlık ve güvenlik birimleri ile kamusal zararın söz konusu olacağı veya olabileceği arızalara müdahale edileceğini bunların dışındaki arızalara bakılmayacağını kaydetti.

 

Sorunlarının çözüme ulaşmadığı sürece iş yapmama haklarını kullanacaklarını belirten Öncü şunları kaydetti: "Bu mücadelemiz hukuksal ve meşrudur. İş kanunun 34. maddesinin amir hükümleri gereğince ücretimiz ödenmediği için, eş ve çocuklarımıza bakacak yüzümüz kalmadığı için, piyasaya olan borçlarımızın, ev sahibine kiramızın ödeyemediğimiz için, bebeklerimize süt alacak paramız olmadığı içindir. Sağlık birimleri güvenlik birimleri başta olmak üzere kamusal zararın söz konusu olacağı veya olabileceği arızalara elbette müdahale edilecektir. Bunu dışında biz iş yapmama hakkımızı kullanıyoruz. Bu sorun çözülene kadar da bu hakkı kullanmaya devam edeceğiz. Somut olarak ortaya koyduğumuz sorunlara muhatap yetkili ve ilgilileri göreve ve sorumluklarını eksiksiz yerine getirmeye davet ediyoruz."dedi.

 

Açıklamanın ardından gurup dağıldı.   (Mehmet Aslan - İLKHA)