BİTLİS - Bitlis Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Emin Akça, 2013 yılında yapılan ve 2014 yılında yapılacak hizmetlerin değerlendirmesini yaptı. Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün toplantı salonunda yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelen Akça, geçmişte olmadığı kadar sosyal, ekonomik, psikolojik hizmetlerin yapıldığını söyledi.

 

Hizmeti vatandaşın ayağına götürüyoruz

Akça, 2013 yılında Bitlis il ve ilçelerinde yapılan ve yapılacak hizmetleri değerlendirerek şunları söyledi: “Bitlis’imizin ve insanlarımızın güzelliği bizlere de yansıdı. Bu yansımayla güzel ve verimli bir yıl geçirdik. Hemen binamızın yanında bulunan sevgi evlerinin inşaatını başlattık. Ahlatın girişinde engelsiz yaşam ilgili 60 kişi kapasiteli bir inşaat çalışmalarımız devam ediyor. Arsa kültür bakanlığının izninde olduğu için izin olayı da hemen hemen hal olmak üzeredir. Bunu faaliyete geçirdiğimizde Türkiye’nin en modern engelli merkezini açmış olacağız.”

 

Adilcevaz’da sosyal hizmetler binalarının  bitmek üzere olduğunu söyleyen Akça, “Bu binamızı TOKİ ile yüklenici firma arasındaki bir problemden dolayı bize teslim edilemediğinden henüz hizmete koyamadık. Tatvan da sosyal hizmet merkezimizi açtık. Buraya yeterli kadar psikolog, sosyolog, sosyal çalışmacı ve mesleki elemanlardan verdik. Tatvan da açılan bu merkezimize Hizan ilçemizde faydalanmaktadır. Hizanda bir vatandaşımız ve Tatvan da ki vatandaşımız buraya gelmeden tüm işlemlerini orada yürütmektedir. Bununla da hizmeti vatandaşın ayağına götürerek yakınlaştırmayı hedefledik”

 

Bakanlığın dezavantajlı guruplara hitap eden bir bakanlık olduğuna dikkat çeken Akça, “Bakanlığımız tüm insanlara hitap ediyor. Bundan dolayı arkadaşlarımız ayda ortalama Tatvan ve Bitlis merkezde il müdürlüğümüz koordinesinde 150-200 aileye evinde ziyaret ediyor. Bu ailelerin yoksulluk, engelli, travma ve varsa psikolojik sorunlarını mesleki elemanlarımıza bildiriliyor. Bitlis’te 3 bine yakın engelliye evde bakım hizmetini sunduk. 400 aile çocuğumuza sosyal ekonomik destek sağladık. Yetiştirme yurdumuzu dönüştürerek farklı bir birim olarak hizmete sunacağız.”ifadelerini kullandı.

 

Aile içi eğitimle birlikte risk altındaki çocuklarımızı koruyoruz

“Bununla birlikte birebir yürüttüğümüz projelerimiz var. Engelli kardeşlerimizin bakımını daha iyi ve profesyonelce yapılabilmesi için 300-360 kişiye eğitim vermeyi düşünüyoruz.” diyen Akça,  “Evlerde var olan engelliye nasıl daha iyi hizmet edebiliriz hesabını yapıyoruz ve bunu önemsiyoruz. Yine halk sağlığıyla, sağlık müdürlüğüyle, emniyetle ve valilikle koordineli bir şekilde risk gurubu altında bulunan çocuklarımızı nasıl kurtarabiliriz diye çalışmalar yaptık. Eğer ekonomi finans elde edersek belki Türkiye bir ilk olarak ilimizde 3-4 günlük risk altında bulunan çocuklar için çalıştay düzenlemeyi düşünüyoruz.”

 

İnsan odaklı hizmet yapmayı düstur edinmişiz

Akça, “Yine aile eğitim programlarımız devam edecek. Ulaşabildiğimiz kadar ailelere aile içi iletişim, İslam hukuku, medeni hukuk, iktisat ve ev ekonomisi hakkında bilgilendirme yapacağız. Bir diğer alan olan evlilik öncesi eğitim devam ediyor.2013 yılında yaklaşık 2 bin kişiye ulaştık. Onlara evlilik öncesi eş seçimi, İslam hukuku, mehir ve benzeri konularda bilgilendirmeler yaptık. Bütün bu hizmetleri yaparken şeffaf ve açık olmak hedefimizdir.

 

Çünkü gittiğimiz ve hizmet götüreceğimiz bir ailenin dilini, dinini, fikir ve görüşüne bakmaksızın bunu yapıyoruz. İnsan odaklı hizmet sunmayı hedefliyoruz.   Bu güne kadar bizde çalışan her kademedeki arkadaşlarımız özverili bir şekilde halkımıza hizmet sundular. Bundan sonrada elimizden geldiğince hizmet sunmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.(Şükrü Tontaş-İLKHA)