İstanbul`a su sağlayan 10 barajın toplam doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 azaldı.
 
Kocaeli`nin ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı`nda 15 günlük su kaldı.Gıda, Tarım ve Havyancılık Bakanı Mehdi Eker "Bugünlerde de Türkiye, yine endişe ile izlediğimiz şiddetli bir meteorolojik kuraklık yaşıyor. Dileriz, umarız ve dua ederiz ki bu önümüzdeki haftalarda son bulur" dedi.
 
BARAJLAR YAĞIŞA HASRET KALDI
 
Yurt genelinde kuraklık nedeniyle su seviyesi düşen barajlar, alarm veriyor. Belediyelerin su ve kanalizasyon idareleri ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü`nden (DSİ) alınan bilgiye göre, İstanbul`daki Ömerli Barajı yüzde 49,7, Pabuçdere Barajı yüzde 0,24, Sazlıdere Barajı yüzde 19,35, Büyükçekmece Barajı yüzde 31,29, Alibey Barajı yüzde 20,6, Terkos Barajı yüzde 42.08, Kazandere Barajı yüzde 1,87, Elmalı Barajı yüzde 5,73, Darlık Barajı yüzde 35,48 ve Istrancalar Barajı yüzde 48,13 doluluğa sahip, toplam doluluk ise yüzde 34,29`a düştü.


50 YILDIR BÖYLE KURAKLIK GÖRÜLMEMİŞ
 
Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, Yuvacık Barajı`nda 15 günlük su kaldığını belirterek, Sapanca Gölü ve Namazgah Barajı devrede olduğu için su sıkıntısı yaşanmayacağını söyledi. Bayram, yaptığı açıklamada, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün kayıtlarına göre son 50 yılın en kurak dönemini yaşadıklarını belirtti. Bölgede ortalama 8-10 senede bir kuraklık yaşandığını kaydeden Bayram, "DSİ`nin 1965 yılındaki akım verilerine göre bu sene en şiddetli kuraklık dönemini yaşıyoruz. Tarihte yağış bakımından da böyle bir aralık, ocak ayı da geçmemiştir ama sevindirici olan üst üste 3 ay süren kurak dönem de olmamıştır. Bir sefer 2 ay gibi kurak bir dönem yaşanmıştır" değerlendirmesinde bulundu. Bayram, bölgenin su ihtiyacını karşılamak için C planı olarak Namazgah Barajı`nı inşa ettiklerini, Kandıra ve sahil bölgelerinin yanı sıra 290`ın üzerinde yerleşim alanına su vereceklerini aktardı.