BATMAN - Uluslararası alanda bilimsel çalışmalarının yanı sıra belgesel filmleriyle de tanınan Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci, 2014 yılında Malabâdi Köprüsü’nü konu edinen belgesel film çekeceğini açıkladı.

 

Bugüne kadar 13 ülkede 20’ye yakın film festivaline katılan Prof. Cereci’nin, Batman Çayı üzerinde bulunan Malabâdi Köprüsü’nü, Artukoğullarının mühendislik ve sanat başyapıtı olarak filme aktaracağı öğrenildi. İletişim araştırmalarına ek olarak tarih ve kültür araştırmalarını da bilimsel çalışmalara dönüştüren Prof. Cereci’nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki en değerli tarihsel kalıntılardan biri olan Malabâdi Köprüsü’nün mimari özellikleriyle birlikte, köprünün yapıldığı dönemde yörede egemen olan Artuklular’ın kültürünü de ele alacağı belirtildi.

 

11. yüzyıldan itibaren Hasankeyf, Mardin ve Harput yörelerinde güçlü bir beylik kuran Artuklular’ın en büyük yapıtlarından biri sayılan Malabâdi Köprüsü’nün, Haçlıların Anadolu’daki saldırılarına engel olan, Anadolu’da İslam’ın yayılmasında büyük rol oynayan Artuklular’ın uygarlık düzeylerini yansıtan bir yapıt olduğu, belgesel filmde de Artuklular’ın yüksek uygarlık düzeyinin yansıtılacağı bildirildi.

 

Yerli ve yabancı bazı gezginlere göre kemer açıklığına Ayasofya Camii’nin kubbesinin sığabileceği söylenen Artuklu köprüsünün mühendislik özelliklerinin de filmde yer alacağı dile getirildi.

 

Artuklu Uygarlığı’nın vurgulanacağı belirtilen belgesel filmin çekimlerinin, Artuklular’ın hüküm sürdüğü Hasankeyf, Mardin, Silvan, Diyarbakır ve Harput’ta yapılacağı açıklandı.

 

Prof. Dr. Sedat Cereci’nin önceki yıllarda geleneksel Van evlerini konu edinen “Hoş gelmişsiniz”; Van’da Hıdırellez kutlamalarını konu edinen “Sessiz Dilek”; Kürt kültüründe Nevruz kutlamalarını konu edinen “Adam’s Festival”; Batman’da ilk kentsel yerleşimin kuruluşunu konu edinen “Yola Çıktım Mardin’den”; Güneydoğu Anadolu yöresinde yaşayan Kürtlerin kültürel yaşamını konu edinen “Demek ji Dema” adlı filmlerle kültür araştırmalarını filmlere aktardığı bildirildi.

 

Malabadi Köprüsü ile ilgili araştırmaları sırasında yöre kültüründen ve yörede yaşayan yaşlılardan da yararlandığını belirten Prof. Cereci, Malabâdi Köprüsü’nü konu edinen filmin de bir kültür ve uygarlık filmi olacağını dile getirdi.(İLKHA)