BİNGÖL - Su sorunu nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan Genç’e bağlı Yaydere köyünde okul ve sağlık ocağı da yok. Köy Muhtarı Ali Bıçakçı  köylerine okul ve sağlık ocağı yapılmasını istedi.

 

‘’1994’te köyümüz yakıldı’’

Köylerinin 1994 yılında yakıldığını ifade eden Muhtar Bıçakçı,  köylerindeki sağlık ocağının da bu tarihte devlet tarafından yakıldığını söyledi. Bıçakçı şöyle konuştu:  “Köyümüzü de yaktılar ve sağlık ocağını da. Bu sağlık ocağımızın yapılması için Bingöl İl Sağlık Müdürlüğüne gittim. Sağlık ocağımızı yapıp hizmette sokmalarını istedim. Aldığım cevap size vermiyoruz. Çünkü sağlık ocağının olabilmesi için köy nüfusunun 250 ile 500 civarında olması lazım. Bizim nüfusumuz ise 202 kişidir. İl sağlık Müdürlüğü bize ‘Aile Hekimliği çıktığı için size sağlık ocağını veremiyoruz’ dediler. Oysa mağdur olan biziz.  Bingöl den Buraya nerdeyse 100 kilometre  uzaklıktayız. Kışın çok büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Acil bir hasta olduğunda Buraya Ambulans çağırdığımızda ‘kusura bakmayın gelemiyoruz.’ diyorlar. Çünkü kar çok yağıyor. Köyümüz çok uzak. Onun için yıkılmış olan sağlık ocağımızın tekrar yapılmasını ve faaliyete sokulmasını istiyoruz.’’dedi.

 

‘’Su sıkıntımız var, okul sıkıntımız var, Sağlık ocağı sıkıntımız var’’

Köyde okul sıkıntılarının da olduğunu belirten Muhtar Bıçakçi, ‘’Bizim köyde okul sıkıntısı da var. Bizim burada Öğrencilerimiz 4’ci sınıfa kadar okuyabiliyor. Ondan sonra buradan uzak yerlere taşımalı bir şekilde götürüyoruz. Topçular köyüne götürüyoruz. Öğrencilerimiz gidip- gelmede çok sıkıntı yaşıyorlar. Kışın yollar kapandığı için daha fazla sıkıntı yaşıyoruz. Bunun için bizim köyde ortaokul yapılmasını istiyoruz. Bize yakın komşu köylerimiz var, onların öğrencileri de buraya gelsin. Bizim köyümüz Bingöl – Diyarbakır sınırında bulunan en son köydür. Yetkililerden istediğimiz mevcut sıkıntılarımızı gidersinler. Çok mağduruz. Su sıkıntımız var, okul sıkıntımız var, Sağlık ocağı sıkıntımız var tüm bunların biran önce giderilmesini istiyoruz.’’ifadelerini kullandı.

 

‘’Park olmadığı için öğrenciler, toz-toprak içinde oynuyorlar’’

Muhtar Ali Bıçakçi, ‘’Ayrıca öğrencilerimiz için bir park istiyoruz. Gördüğüz, gibi park olmadığı için toz-toprak içinde oynuyorlar. Bundan dolayı hastalanıyorlar. Okul tuvaletleri de su olmadığı için kapalıdır buda başka bir sıkıntı. Öğrenciler tuvalet ihtiyaçlarını dışarıda karşılıyorlar bu da hoş olmuyor. Su olmayınca temizlik de olmuyor, dolayısıyla öğrencilerimiz çeşitli hastalıklara yakalanıyorlar.’’ dedi.(Nihat Kanat-İLKHA)