ABD ve Avrupa ülkelerindeki uçuşlarda serbest bırakılan `cep telefonu ve tablet bilgisayarların kullanımını SHGM de onayladı. Telefonla konuşma yasağı ise devam edecek.
Alınan karara göre, uçakta cep telefonu, tablet veya e-okuyucu gibi cihazlarla SMS ve e-mail atıp, internete girebileceğiz. Uçuş boyunca açık kalacak elektronik cihazlarımızı sadece güvenlik anonsları sırasında kapatmamız gerekecek. Havayolu şirketleri bu konuda gerekli düzenlemeleri yaparak uygulama ile ilgili kuralları belirleyecek.
İnternette gezinme, yazılı mesaj veya veri indirme işlemlerine 10 bin feet`in (3.048 metre) altında izin verilmeyeceği belirtiliyor.
SHGM`nin verdiği kararı memnuniyetle karşılayan havayolu şirketleri, cep telefonuyla konuşma yasağının devam edecek olmasına ise seviniyor. Düzenlenen anketlerde uçuşlarda elektronik cihaz kullanımının serbest bırakılması yönünde görüş bildiren yolcular, cep telefonuyla konuşanların ise diğer yolcularla ciddi tartışma yaşayacağı yönünde endişe taşıdıklarını ifade ediyor.
Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı ve Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, uçakta internet kullanımı konusunda `olabildiğince esnek davranmaya çalışacaklarını` dile getiriyor. Haybat, elektronik cihazların, uçuş sistemlerine etkisinin tespiti konusunda birkaç şirketle görüştüklerini belirtiyor.
Özel havayolu şirketleri arasında internetin serbest bırakılması konusunda en kararlı çalışma sergileyenlerden biri de SunExpress Havayolları. Elektronik cihazların uçuş modunda kullanılmasına izin veren şirket, şimdi de internet kullanımı konusunda test çalışması yürütüyor. Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, ses kirliliği ve diğer yolcuların rahatsız edilme ihtimali nedeniyle cep telefonu ile konuşulmasına ise karşı olduklarını söylüyor.
UÇAKTA EN ÇOK E-POSTA GÖNDERİYORUZ
AB Komisyonu`nun son kararıyla uçaklarda bundan sonra 3G ve 4G teknolojileri kullanılabilecek ve yolcular mobil cihazlarından internete bağlanabilecek.
Bu yüzden uygulamaların uçaklara taşınmasıyla da, uçuşlarda internet kullanımının giderek yaygınlaşması bekleniyor. Uçak bileti, otel ve araba kiralama fiyatlarını aynı platformda karşılaştıran uluslararası seyahat arama motoru Skyscanner`ın, bin 500`ün üzerinde seyahatseverle gerçekleştirdiği araştırmaya göre, yolcuların yüzde 77`si uçakta internet hizmeti sunan havayollarını tercih ediyor.
Yolcuların yüzde 36`sı, uçuşlarda 3G ve 4G teknolojilerinin kullanılmaya başlanmasıyla uçakta e-posta takip etmek istediğini belirtirken, yüzde 32`si sosyal medya hesaplarına bağlanmayı, yüzde 23`ü internet üzerinden film izlemeyi ve oyun oynamayı, yüzde 6`sı bu fırsatı gidecekleri yerdeki otellere bakarak rezervasyon yapmak için kullanmayı düşünüyor. Ayrıca seyahatseverlerin yüzde 34`ü internet için ücret ödemeyeceklerini belirtiyor.
Valizinizi özel cihaz indirecek!
İstanbul Atatürk Havalimanı`nda, engelli ve yaşlı yolcuların valizini daha rahat almaları amacıyla, `bagaj yardım cihazı` hizmete sunuldu. Yolcular, taşıma zorluğu çektikleri valizlerini, Dış Hatlar Geliş Terminali`ndeki 7 numaralı bagaj alım bölümüne konulan cihazın üstüne yerleştiriyor.
Valizler, daha sonra otomatik çalışmaya başlayan cihaz sayesinde, kaldırma zahmetine girilmeden zemine indiriliyor. Özellikle bel rahatsızlığından şikayet eden yolcuların sıklıkla kullandığı cihaz, diğer havalimanlarında da yaygınlaştırılacak.