VAN- Din-Bir-Sen Van Şube Başkanı Yusuf Adli, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı basın açıklamasında, CHP’li Meclis üyesi Taşkın Ofluoğlu’nun Ezan sesinden rahatsız olduğunu, her camiden ezan sesinin çıktığını ve “Ezan dinlemek isteyenlerin evlerine kaset alıp dinlesin” yönündeki küstahça açıklamalarına sert tepki gösterdi. 
 
“Ezan’ları kimse susturamaz”
Önerinin kısaca “ezanlar sussun’’ anlamına geldiğini belirten Yusuf Adli, söz konusu önerinin İslam alemine, müslimanlara ve inanç özgürlüğüne karşı saygısızlık olduğunu ifade ederek,  “Ezanın mahiyetini önemini bilmeden böyle bir öneride bulunması bizleri derinden üzmüştür. Ezan’ları kimse susturamaz, buna ne senin nede başkasının gücü yeter.” İfadelerini kullanarak olaya tepki gösterdi.
 
Çıklamasına Mehmet Akif ersoy’un “Bu Ezanlar-ki şehadetleri dinin temeli. Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.” Mısralarıyla sürdüren Adli, Ezanların bu dinin temeli olduğunu aktararak, Ezanın anlamı ve İslamdaki önemine değindi.
 
İnsanları birbirlerine bağlayan milli ve manevi değerler olduğunu ve Ezanın bu değerlerin olmazsa olmazı olduğunu ifade eden Adli, “Bu değerlere sahip olmak ve bağlı kalmakla bir bütün oluşturmuş olur.İşte bu değerlerin biride,manevi değerlerimiz arasında  zikrettiğimiz “Ezan” dır. Ezan,sözlükte bildirmek,duyurmak,çağrıda bulunmak ve ilan etmek anlamlarına gelen ezan,dini terim olarakta,Farz namazlarının vaktinin girdiğini belli sözlerle ve özel bir şekilde ilan etmek ve bildirmek anlamına gelir.Ezan Sünnet-i müekkede olmakla birlikte,Müslümanlığın şiarı haline gelmiştir.Ezan aracılığıyla halka hem namaz vaktinin girdiği ilan edilmekte, hem de Allah’ın büyüklüğü, Peygamberimizin o’nun kulu ve elçisi olduğu ve namazın kurtuluş yolu olduğu ilan edilmektedir”  şeklinde konuştu.
 
(Murat Dalgın-İLKHA)