BATMAN - Bölgede son günlerde artan elektrik kesintileri nedeniyle eleştirilerin hedefi olan DEDAŞ yetkilileri, Batman’da yerel ve ulusal basın temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi.

 

Toplantıya, DEPSAŞ ve DEDAŞ Genel Koordinatörü Necat Tur, DEPSAŞ ve DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, DİCLE EDAŞ Batman İl Müdürü Tekin Türk, DEPSAŞ İl Müdürü Serhat Öztürk, ilgili şube yöneticileri ve DİCLE EDAŞ Medaya İletişim Danışması Atilla Korkmaz katıldı.

 

Tanışma faslıyla başlayan toplantıda söz alan DEPSAŞ ve DEDAŞ Genel Koordinatörü Necat Tur, Türkiye’deki tüm dağıtım şirketlerinin özelleştiğini belirterek, “Tüm dağıtım liberal piyasa yapısına dönüştü. Bizde DİCLE EDAŞ olarak buna talip olduk. 30 yıl boyunca bu bölgeyi işleteceğiz. Bölgemiz Türkiye’nin en zorlu bölgesidir. Kesintiler yönüyle, kaçak kullanım yönüyle, şebekedeki aksaklıklar yönüyle en zorlu bölgesidir. Yatırım yönüylede bu bölge biraz geri kaldı. 1980 yılından beri bu köylerdeki şebekelere el değmemiştir. Ufak tefek pansuman tedbirleriyle geçiştirildi ve bu şekilde bizler devraldık. Bölgemizde yatırım mahrumiyeti oluştu.” dedi.

 

Tüm yatırımlarını, işletme giderlerini ve denetimlerini yaptıkları hesapların ardından gerçekleştireceklerini söyleyen Tur, “İnşallah bu bize tanınmış yatırım miktarıyla gerçek ihtiyaç sahibine ulaştırmak amacıyla elimizden gelen çabayı sarfedeceğiz. Batman’da yaklaşık 500 köy bulunmaktadır. Her bir köyü ayağa kaldırmak için yaklaşık 200-300 bin TL’lik bir masraf gerekiyor. Bize tanınmış olan bu yatırım tutarlarıyla mümkün olabildiğince elimizden gelenin fazlasını yaparak bu yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz. Yatırımlarımızla beraber bizim tahsilat paralarımızdan hem yatırım bedellerimizi alacağız hem personellerimizin araç gereç ihtiyaçlarını karşılayacağız. Hem de bu şekilde ayakta tutacağız. Bunun içinde sattığımız elektriğin bedelini toplamak durumundayız. 30 yıl boyunca inşallah bu şirketi layıkıyla işleteceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

Daha sonra karşılıklı sohbet şeklinde soru-cevap kısmına geçildi. Sorulan sorular üzerinde cevap veren Tur, “Bir yılda 120 milyon TL harcama yapmak zorundayız. Bu harcamayı yapmazsak bir dahaki seneye yapmak zorundayız. Ama 5 yıl içerisinde tüm yatırımımızı yapmamız gerekiyor. Aksi takdirde harcamadığımız bedelin tutarı bizden düşürülecek. Bunun için bölgenin tümü için 120 milyon TL parcayacağız. Batman’da yüzde 75 kaçak oranı var. Fakir-fukara kaçak kullansa kaçak yüzde 15-20 oranına iner. Yüzde 75’in içindeki kayıp oranı yüzde 10 ancak vardır.” diye konuştu.

 

Daha sonra sorulan soru üzerine söz alan DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, 7. ayda DEDAŞ’ı devraldıklarını ifade ederek, “Batman’da 135 bin 700 abonemiz var. Bunlardan 51 bin abone bize borçludur. 29 bin 800 abonemiz ise kapımıza bile gelmiyor. Köylerimizdeki abone sayımız 20 bin iken, 10 bini bize hiç uğramamış ve 8 bin 700 aboneden de hiç tahsilat yapamadık. Günde 450-500 borçlu abonenin elektriği kesiliyor. Borçlu olan 51 bin abone tamamlanıncaya kadar kesintiler devam edecektir.” dedi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)