DİYARBAKIR – Diyarbakır’da 2013 yılında yaşanan olaylarla ilgili derlediğimiz panoramayı sunuyoruz. İşte 2013’de yaşanan hadiseler…


OCAK
1 Ocak: Diyarbakır'da 10 PKK'li öldürüldü
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde PKK'ye yönelik yapılan baskınlarda çıkan çatışmalarda 10 PKK'li öldürüldü.
 

4 Ocak: 28 Şubat Diyarbakır'da Hortladı
Diyarbakır'da Evliya Çelebi İlköğretim Okulu Öğretmenlerinden Kadriye Sevgi Yılmaz, derslere başörtüsü ile girmeye çalışınca okul müdürü tarafından öğrencilerinin gözleri önünde yaka paça dışarı atıldı.
 

17 Ocak: PKK'lilerin cenazeleri Diyarbakır’a getirildi
Fransa'da öldürülen 3 PKK'linin cenazesi Diyarbakır Batıkent Meydanı'na getirildi. Başlayan program öncesi BDP’liler gerginlik çıkardı.
 

16 Ocak: TESÇAĞ'dan 10 Milyon İmza Kampanyasına Destek
Memur-Sen Konfederasyonun kamuda kılık-kıyafet serbestisi tanınması amacıyla başlatmış olduğu "Özgürlük İçin 10 Milyon İmza Kampanyası"na TESÇAĞ da destek verdi. Memur-Sen Diyarbakır Şubesi'ne destek ziyaretinde bulunan TESÇAĞ Başkanı Mehmet Duyu, "Bu kampanyayı çok olumlu ve anlamlı buluyoruz. Elimizde gelen desteği esirgemeyeceğiz" dedi.

30 Ocak: HÜDA PAR Diyarbakır İl Teşkilatı kuruldu
Bir süre önce kurularak parti programını kamuoyu ile paylaşan Hür Dava Partisi'nin (HÜDA PAR), Diyarbakır İl Teşkilatı resmen kuruldu.


ŞUBAT
11Şubat: Başörtüsüne bir destek de cezaevinden
Memur Sen tarafından başlatılan "Kılık-Kıyafet Özgürlüğü için 10 Milyon İmza" kampanyasına bir destek de aralarında Hizbullah mahkûmlarının da bulunduğu hükümlü ve tutuklulardan geldi.

 

15 Şubat: Diyarbakır sokakları karıştı
Abdullah Öcalan'ın yakalanışının 14. yıldönümünü bahane eden PKK sempatizanları Diyarbakır (Amed)' da, polise taş ve havai fişeklerle saldırdı. Polis taş ve havai fişek atan göstericilere karşı biber gazı ve tazyikli su kullanarak karşılık verdi.

 

18 Şubat: Peygamber sevdalısı Diyarbakır, kendini ispatladı
Memur Sen Konfederasyonu Bem Bir Sen Diyarbakır Şubesi bir basın açıklaması yaparak, Diyarbakır (Amed) halkına, "Başörtüsü Özgürlüğü İçin 10 Milyon İmza" kampanyasına verdiği desteğinden dolayı teşekkürlerini illetti.
 

20 Şubat: Diyarbakır'daki STK'lardan İşkencecilere çok sert tepki
Bolu F Tipi Kapalı Cezaevinde gardiyanların Cihan Yeşil adlı mahkuma işkence yapması Diyarbakır'da faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının sert tepkisine neden oldu. STK'lar tarafından yapılan açıklamada, Cihan Yeşil'e yapılan muamelenin "vahşet ve alçaklık" olduğu ifade edildi.
 

 

MART
17 Mart: Dünya Mustazafları Diyarbakır'da anıldı
Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi, Dünya Mustazaflar Haftası münasebetiyle bir program gerçekleştirdi. Programda dünyanın farklı bölgelerinde mazlumların kanlarının akıtıldığı ve Müslümanların artık uyanma vakitlerinin geldiği vurgusu üzerinde duruldu.
 

 

NİSAN
3 Nisan: Diyarbakır halkının tepkisi karşılık buldu
Peygamberler ve Sahabeler şehri Diyarbakır'da Kutlu Doğum ayında "Dünya Medeniyetler Kraliçesi" adıyla güzellik yarışmasını kendi kültür ve değerlerine hakkaret olarak addeden Diyarbakır halkının tepkisini göz önününde bulunduran otel yönetimleri yarışmaya katılacak kişilerin resepsiyonlarını iptal etti.
 

6 Nisan: Peygamber Sevdalılarından BDP'li belediyeye sert tepki
Diyarbakır Nevroz Alanında düzenlenecek Kutlu Doğum etkinliğini engellemeye çalışan BDP'li Bağlar Belediyesine sert tepki gösteren Peygamber Sevdalıları Platformu Diyarbakır İl Koordinatörlüğü, mevlit programının açıklandığı gibi Nevroz Alanında yapılacağını belirterek, tüm halkı etkinliğe davet etti.

 

8 Nisan: PKK'lı öğrenciler Peygamber sevdalılarına saldırdı
Dicle Üniversitesinde Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş tarafından verilecek olan "Özgürlük ve Kurtuluş Rehberi, Tevhit Öğretmeni Hz. Muhammed" konulu konferansa ve salavat kampanyasına davet amaçlı afişleri asan Dicle Üniversitesi Bilge Gençlik Kulübüne üye öğrencilere; taşlar, sopalar ve bıçaklarla saldırıda bulunuldu. Saldırıda Peygamber sevdalısı 2 öğrencinin yaralandığı öğrenildi.
 

9 Nisan: Peygamber Sevdalıları Dicle Üniversitesi'ni inletti
Bilge Gençlik Kulübü tarafından Dicle Üniversitesi'nde düzenlenen Kutlu Doğum etkinliği sona erdi. Etkinliğe katılanların kolkola girerek vakarlı bir şekilde etkinlik alanından ayrılmaları dikkatlerden kaçmadı.
 

10 Nisan: "Saldırgan grup hakimiyet kurmak istiyor"
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof Dr Ayşegül Jale Saraç, Üniversite kampusunda 3 gündür süren olayların kulüp faaliyeti bahanesiyle çıkmasının çok ilginç olduğunu belirterek provokasyona dikkat çekti ve saldırgan grubun hakimiyet kurmak istediğini söyledi.
 

11 Nisan: Akil adamlar Hüda Par'ı ziyaret etti
Diyarbakır'a gelen 'Akil İnsanlar Grubu''nun Güneydoğu Anadolu Bölgesi heyeti, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Heyet toplantının ardından Hür Dava Partisi'ni ziyaret etti.
 

20 Nisan: Diyarbakır'da "Âlimler Cemiyeti" Kuruldu
Diyarbakır'da açılan Âlimleri Cemiyeti açılış toplantısında konuşan Alimler, Müslümanların birlik beraberliğine vurgu yaparak, birlik beraberliğin yolunun alimlerin ittifakında geçildiğini belirtiler.


21 Nisan: Diyarbakır'daki dev Kutlu Doğum programı düzenlendi
Hazreti Muhammed Mustafa'nın (SAV) mübarek viladetinin yıl dönümü münasebetiyle Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından Diyarbakır Newroz Parkı'nda düzenlenen 'Kutlu Doğum' etkinliği milyonların katılımıyla düzenlendi.
 

23 Nisan: Kutlu Doğum'da elektriğin çarptığı genç kız vefat etti
Diyarbakır'da Pazar günü düzenlenen kutlu doğum etkinliğine katıldığı sırada elindeki bayrağın yüksek gerilim hattına temas etmesiyle elektrik akımına kapılan Peygamber sevdalısı Sümeyye Çelik (15), tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Hastanesinde hayatını kaybetti.

 

MAYIS
3 Mayıs: BDP'nin Siyonist davetlilerine sert tepki
Diyarbakır'ın Sur ilçesinin BDP'li Belediye Başkanı Abdulah Demirbaş'ın davetlisi olarak Diyarbakır'a gelen Siyonist Tsion Belediye Başkanı Arie Shamam'ın Mavi Marmaranın aziz şehitlerine hakaret etmesi, Mavi Marmara Gazileri ve Şehit Ali Haydar Bengi Derneğinin sert tepkisine neden oldu.


10 Mayıs: Duman'ın sponsorları teker teker çekiliyor
Duman Grubu'nun, Sahabeler ve Peygamberler diyarı Diyarbakır'da düzenleyeceği açık hava konserine sponsor olan firmalar, halkın baskısına dayanamayarak sponsorluklarını çektiler.
 

15 Mayıs: Birileri HÜDA PAR'ı gözetliyor!
Hür Dava Partisi Diyarbakır İl Başkanı Vedat Turgut,  siyah camlı bir otomobil içerisinde esrarengiz bazı kişilerin, Genel Başkan Yardımcıları Zekeriyya Yapıcıoğlu ve Necat Özdemir'in fotoğraflarını çekerek uzaklaştığını söyledi. Turgut, olayı polise bildirmelerine rağmen şimdiye kadar polisin kendilerine herhangi bir bilgi vermediğini söyledi.
 

26 Mayıs: HÜDA PAR, Diyarbakır il teşkilatı dualarla açıldı
Hür Dava Partisi Diyarbakır il teşkilat binası, halkın büyük katılım gösterdiği törende dualarla açıldı. Açılışta konuşan HÜDA PAR, Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, yaşanan tüm sorunların kaynağının Ulus devlet projesi olduğunu belirterek, ülkedeki farklı etnik yapıları bir arada tutacak olan mayanın İslam olduğunu vurguladı.


27 Mayıs: Diyarbakır'ın Fethi coşku ile kutlandı
Diyarbakır'ın 1374. fethi münasebetiyle düzenlenen programa on binlerce insan katıldı. Programda konuşmacılar, Diyarbakır'ın fethi ile Anadolu ve Balkanların kapılarının İslam'a açıldığını vurgulayarak kurtuluşun İslam'da olduğunu ifade ettiler.
 

28 Mayıs: Çağrı FM uydu üzeri yayına başlıyor
Diyarbakır ve çevresinde 99,0 frekansı ve internertten www.cagrifm.com.tr adresinden hizmet veren Çağrı FM, RTÜK'ten aldığı izin ile artık uydu üzerinden yayın yapmaya başlayacak.
 

31 Mayıs: Şehid Ali Haydar Bengi mezarı başında anıldı
Siyonist İsrail'in 31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırının üçüncü yıldönümünde, Şehid Ali Haydar Bengi sevenleri tarafından saldırının yapıldığı saatte mezarı başında anıldı.


HAZİRAN
10 Haziran: İLKHA'dan Diyarbakır Valisine nezaket ziyareti
Valiler kararnamesiyle Diyarbakır'a vali olarak Atanan Mustafa Cahit Kıraç, makamında ilke Haber Ajansı heyetini kabul etti.
 

11 Haziran: Sokaklara Ermeni isimlerin verilmesine tepki
Diyarbakır Sur Belediyesi'nin Mar Petyun Kilisesi'nin bulunduğu Şeftali Sokak'ın ismini Mar Petyun Sokağı', 'Direkçi Sokak'ı da Ermeni yazar 'Mıgırdiç Margosyan' olarak değiştirmesine halktan sert tepki geldi.
 

15 Haziran: Fikret Bayram tekbirlerle karşılandı
14 yıldır cezaevinde bulunan ve vücudunun yüzde 92'si felçli olmasına rağmen tahliye edilmeyen Fikret Bayram, dün gece tahliye edildi. Tekbirlerle karşılanan Fikret Bayram memleketi Batman'a götürüldü.
 

26 Haziran: On binler Susa'nın güllerini andı
Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Susa köyünde 26 Haziran 1992 yılında PKK'lilerce köy camisi basılarak 10 Müslüman'ın şehit edilişinin 21. Yıldönümünde gerçekleştirilen programa on binlerce kişi katıldı.
 

28 Haziran: Amed Şeyh Said için meydandaydı
Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi tarafından düzenlenen "Şeyh Said'ten Roboski'ye Rejim Tarafından Katledilen Mazlumları Anma" programında devletin geçmişiyle yüzleşip suçunu kabul etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
 

 

TEMMUZ
5 Temmuz: Amed'te binler Mursi'yi selamladı!
Mısır'da askeri cuntanın yaptığı darbeye Diyarbakır'dan büyük tepki geldi. Tarihi Ulu Camii önünde 51 STK'nın ortak düzenlediği kitlesel basın açıklamasına katılan binlerce kişi Mısır'ın meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi ve direnişini selamladı.
 

25 Temmuz: SBS 1.si Diyarbakır'dan
Diyarbakır'da özel bir kolejde okuyan Tarık Berdan Köroğlu, 2013 Seviye belirleme Sınavı'nda 500 tam puan alarak SBS 1.oldu


29 Temmuz: Şeyh Sait Meydanı'ndan İhvan'a bin selam
Diyarbakır'daki 57 STK Mısır'daki darbecileri lanetlemek ve Mısır halkına destek vermek amacıyla Teravih Namazı'ından sonra 3 gün süreyle Şeyh Sait Meydanı'nda (Dağkapı Meydanı) başlattığı oturma eyleminde Muhammed ve İhvan Cemaatine selam gönderildi.
 

 

AĞUSTOS
9 Ağustos: Mustazaflar bayramlaştı
Mustazaflar Cemiyeti üye ve gönüldaşları ile mübarek Ramazan Bayramı münasebetiyle toplu bayramlaşma programında bir araya geldi.


16 Ağustos: "Rojava'da katliam var" dediler, halay çektiler
"Rojava'da katliam var" diyerek Müslüman halkın Ramazan Bayramını kutlamasına engel çıkaranlar (PKK/BDP) aradan bir hafta geçmeden ve Rojava'daki olaylar devam ediyorken Diyarbakır'da halaylar çekerek eğlendiler.
 

18 Ağustos: Amed Mısır Direnişine selam durdu
Mustazaflar Cemiyeti tarafından Diyarbakır İstasyon Meydanında düzenlenen "Amed'ten Mısır Direnişine Destek" mitingi ardından güzel sahneler bıraktı. Mitinge katılanlar hep bir ağızdan katil darbecilere lanet yağdırırken konuşmacılar da Mısır direnişine sonuna kadar destek vereceklerini ifade ederek Diyarbakır'dan dünyaya mesaj verdiler.

 


EYLÜL
18 Eylül: PKK köylüleri haraca bağladı
PKK’nin, Diyarbakır'ın ilçelerine bağlı köylerde, ormanlardan meşe dalı kesen köylülerden 10 bin TL haraç istediği ortaya çıktı.


25 Eylül: "Belediye bizi Suriye'ye göndermekle tehdit ediyor"
Suriye'deki iç savaştan dolayı mülteci olarak Diyarbakır' a sığınan Suriyeli mülteci aileler, Diyarbakır Sur Belediyesi'nin kendilerini Suriye'ye göndermekle tehdit ettiğini iddia ederek, kalacak ev bulmada sıkıntı çektiklerini, bundan dolayı camii ve sur diplerinde yaşamak zorunda kaldıklarını belirttiler.
 

 

EKİM
12 Ekim: Kilise inşa eden BDP, Cami yıkacak!
Diyarbakır'da BDP'li Belediye, yeni yapılacak yolun güzergâhında olduğu bahanesiyle 12 yıldır faaliyete olan Camiyi yıkma kararı aldı.
 

 

KASIM
3 Kasım: Yetim-Der 21 çifti evlendirdi
Yetim Öksüz ve Mağdurlar ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YETİM-DER) Diyarbakır'da yaptığı toplu düğün ile 21 çifti evlendirdi.


6 Kasım: "Ne Mutlu Türküm Diyene" yazılı tabela kaldırıldı
Diyarbakır'da "Ne Mutlu Türküm Diyene" yazılı tabela valilik kararıyla kaldırıldı.
 

14 Kasım: KCK seçimlerde halka baskı uyguladı
'Şırnak KCK Davası'nın 2 bin 508 sayfalık gerekçeli kararı tamamlayan mahkeme, KCK'nın PKK ile aynı doğrultuda çalışan örgüt olduğunu ve yerel seçimlerde halka baskı uyguladığı belirtildi.
 

16 Kasım: Başbakan Erdoğan Diyarbakır'da
Diyarbakır'a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine geçti. Burada Belediye Başkanı Osman Baydemir'le görüşen Başbakan Erdoğan buradan İl Valililiğine geçti.


21 Kasım: Dicle üniversitesinde büyük vurgun
Dicle Üniversitesi Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğüne geçiş yapan bir şahsın Dicle Üniversitesinde bir milyonluk vurgun yaptığı iddia edildi.

 


ARALIK
3 Aralık: Gizli kayıt alan polis ne yapmaya çalışıyor
Hür Dava Partisi tarafından Diyarbakır'da düzenlenen bilgilendirme seminerine giden parti üyelerinin, daha önce de gündeme gelen emniyetteki bazı odaklar tarafından yasadışı olarak kayda alınmak istenmesi, 'kim bu polisler ve ne yapmaya çalışıyor sorularını' beraberinde getirdi.


5 Aralık: "Hizbullah cemaati sivillere hiçbir zaman zarar vermedi"
Doksanlı yıllarda Doğu ve Güneydoğu halkının PKK'nın ve derin devletin infazları arasında kaldığını ifade eden Av. Abdulgani Orhan, bu süreçte Hizbullah cemaatinin halka hiçbir zararının olmadığını aksine halkı koruduğunu ve bu uğurda fertlerini feda ettiğini söyledi.


6 Aralık: "Bölge halkı PKK ve derin devlet arasında kaldı"
Hizbullah davasından yarglanlanların davalarına giren Av. Abdülgani Orhan, basında, "Hizbullah cemaatinin bölge halkına zarar verdiği" şeklinde kendisi ile ilgili çıkan haberlerin kendisine ait olmadığını, belirterek, Doğu ve Güneydoğu halkının PKK'nın ve derin devletin infazları arasında kaldığını ifade etti.


6 Aralık: Yine o polisler yine fişleme
HÜDA PAR'ı gözetleyen ve dinleyen polislerin, Hükümlü-Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni (Yusufi-Der) gözetleyerek fişlediği ortaya çıktı.


8 Aralık: "Diyarbakır'da 4 asker kaçırıldı"
Diyarbakır'ın Lice ilçesi'nde yol kesen PKK'liler, 4 askeri kaçırdığı iddia edildi.
13 Aralık: PKK'li grup çocukların bulunduğu aracı yakmak istedi
BDP/PKK, kepenk kapatma eylemi başta olmak üzere yaptığı tüm eylemlerinde bölgedeki Kürt halkına zarar vermeyi sürdürüyor. Son olarak, Yüksekova'da meydana gelen olayları protesto etmek için Pazar günü Diyarbakır'da gösteri yapan PKK/BDP'li gruplar, içinde çocuk ve kadınların da bulunduğu bir araca taş ve molotoflarla saldırarak aracı yakmaya çalıştı.
 

14 Aralık: Diyarbakırlılar Şehit Molla'yı son yolculuğuna uğurladı
Cemaat-i İslami lideri Abdülkadir Molla'nın idam edilmesini kınayan binlerce Müslüman kıldıkları gıyabi cenaze namazının ardından düzenledikleri yürüyüşle, Bangladeş yönetimini protesto ettiler.


19 Aralık: HÜDA PAR'ın adayları açıklandı
Yerel seçimlere birçok merkezde iddialı olarak giren HÜDA PAR, kuruluşunun birinci yıldönümüne özel düzenlediği programda Diyarbakır, Şırnak ve Muş Belediye başkan adaylarını açıkladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine aday olarak Av. Hüseyin Yılmaz gösterildi.
 

21 Aralık: PKK'lerin saldırısına uğrayan öğrencilere ceza
Dicle Üniversitesinde kutlu doğum etkinliği afişleri asmak isterken PKK'li grupların saldırısına uğrayan ve daha sonra haklarında dava açılan Bilge Gençlik Kulübü üyesi 5 öğrenciye örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme iddiasıyla ceza verildi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)