BATMAN - Önceki günlerde akşam saatlerinde Turgut Özal Bulvarı Atatürk Parkı karşısında Batman Belediyesi tarafından yeni bir heykel daha dikildi. Müzik aleti çalan sanatçı ve güvercinin yer aldığı kızlı erkekli notalı heykel figürü, halkın tepkisine neden oldu.

 

Daha önce de Hasankeyf Dicle Nehri kenarında yapılan heykeller, şehrin Sanat Sokağı ve 8 Mart Kadınlar Parkına dikilmişti.

 

Kısa bir süre önce Atatürk Parkında bir anlam ifade etmeyen heykelleri diken Batman Belediyesi, bu defa da şehrin değişik yerlerine heykeller dikerek vatandaşların dikkatlerini üzerine çekti.

 

Dikilen bu heykeller "Eski putperestlik dönemine geri mi dönüyoruz" düşüncesini uyandırdı. Gürcü Heykeltıraş Valerian Jikia'nın yaptığı heykel Batman Belediyesi tarafından Sanat Sokağına ve Arjantinli Heykeltıraş Trinidad Caminos'nun yaptığı 2 kadın figürünü yansıtan heykeli ise Kültür Mahallesindeki 8 Mart Kadınlar parkına dikilmişti.

 

Batman Belediyesi tarafından dikilen heykele tepki gösteren Tabip Kaya, "Müslüman bir toplumda böyle anlamsız heykellerin dikilmesine bir anlam veremiyoruz. Batman Belediyesi bir anlam ifade etmeyen bu heykelleri neredeyse şehrin her bir tarafına dikmiş durumda. Bu heykellerin dinimizde yeri yoktur. Bizler hizmet beklerken, Belediye heykellerle uğraşıyor." dedi.

 

Dikilen heykellerin Batman'a hiç bir fayda getirmeyen cahili dönemlerden kalan bir inançtan geldiğini belirten Emin Oğuz, "Bu tamamen dinimize aykırı olan bir şeydir. Özellikle Müslümanların çoğunlukta bulunduğu böyle bir yerde Müslümanların bunları kabul etmemesi gerekmektedir. Peygamberimiz Mekke'yi fethederek Mekke çevresi ve Kabe'yi putlardan temizlemişti. Heykeller müşrüklerin adetidir. Belediye Batman'a iyi hizmet yapması gerekirken heykeller dikiyor. Belediye Müslümanlardan çok başka dinlere hizmet ediyor." diyerek tepki gösterdi.

 

Belediye tarafından dikilen heykellerin ne anlama geldiğini ve ne amaçla dikildiğini bilmediklerini vurgulayan Ömer Çelik ise, "Belediyeden heykeller istemiyoruz. Bizim kültürümüzde heykelcilik yoktur. Dinimize de terstir. Belediye İslam'ın sembolü olacak ablemler yapsın, heykeller değil." şeklinde konuştu.

 

Heykelciliğin dindeki yeri hakkında görüşünü aldığımız bölge alimlerinden Molla Osman Teyfur, heykelin İslam dininde haram olduğunu belirterek, "Bazı İslam alimleri fotoğraflara dahi fetva vermemişlerdir. Fakat mecbur olduğundan gölgesi olmayan resimlere fetva vermişlerdir. Heykeller haramdır. Sadece çocukların oynaması için yapılmış olan şekillere fetva verilmiştir. Oyuncak heykeller de mutlaka yüksek yere konulmaması ve hürmet edilmemesi gerekir. Yerde ve ayaklar altındaysa fetva verilmiştir. Bunun dışındaki durumlarda ise kesinlikle haram kılınmıştır. Çünkü heykeller zamanla insanların şirke girmesine vesile olmuşlardır. Heykel İslam'da yeri olmayan ve kesinlikle bir Müslüman'ın ondan uzak durması gereken bir meseledir." ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül - İLKHA)