MUŞ - Yılbaşının yaklaşmasıyla beraber tüm Türkiye`de olduğu gibi Muş`ta da bir hareketlilik başladı. Kentte alışveriş merkezleri süslenirken, bazı işyerlerinde kampanyalar başlatıldı. Yılbaşının İslam inanç ve kültüründe yerinin olmadığını belirten Muş halkı ise, yılbaşı nedeniyle başlayan bu hareketliğin anlamsız olduğunu belirterek, bunun bir tuzak olduğunu, Müslümanların buna karşı dikkatli olmaları gerektiğini ifade ettiler.
 
Noel`in Yahudi ve Hıristiyanların kendilerince uyguladıkları bir bayram şekli olduğunu, bu şekilde İslam alemini de kendilerine benzetmek için kullandıkları bir tuzak olduğunu ifade eden Muş esnafından İbrahim Altıparmak, "Biz Hz. İsa`ya iman ediyoruz. Çünkü O da bizim peygamberimizdir. Biz nasıl ki, Peygamber Efendimizin (as) doğum gününü kutluyorsak, Hz. İsa`nın doğumunu da o şekilde kutlamamız gerekiyor. Ama bu şekilde değil. Müslümanların Yahudi ve Hıristiyanlara uymaması lazım. Müslüman olarak ibadet şeklimiz ve bize yakışan neyse, o şekilde davranmamız gerekiyor. Müslümanların hiçbir şekilde Yahudi ve Hıristiyanların adetlerini kendilerine adet edinmemeleri lazım. Bizim adetlerimiz ile onların adetleri bir değildir. Bu anlamda onların dini kendilerine bizim dinimiz ise bizedir.`` diye konuştu.
 
Bazı televizyon kanallarının bu geceyi kutlama adına birçok iğrenç programlar yaptığını da sözlerine ekleyen Altıparmak, "Bu programları izlemekten kaçınmamız gerek. Duaların, Kur`an tilavetlerinin okunduğu kanallar var ve biz bunlara rağbet edelim. Yahudi ve Hıristiyanların adetlerini adet edinen kanallardan uzak durmamamız elzemdir.`` dedi.
 
Müslümanların Hıristiyanların adetlerini taklit etmekten uzak durmaları gerektiğini ifade eden Hüseyin Çağlayan ise, "Avrupa`nın Müslümanlara yaptığı bunca zulüm ve adavetten sonra hangi batıl efkarla onların sefahat ve batıl efkarlarına ittiba ediyoruz. Saidi Nursi "Hıristiyanları taklit etmeyin, eğer onları taklit ederseniz öbür dünyada onlarla haşır olursunuz diyor. Müslümanların kendilerine özgü geleneklerini yaşatmaları lazım. Yılbaşı dolayısıyla süslemeler yapan, milleti teşvik eden alışveriş merkezlerine bile gitmemek lazım. Biz onlara uydukça çocuklarımız gelecekte daha fazla onların kültürlerinden etkilenebiliyorlar. Biz onları taklit ettikçe yavaş yavaş Hıristiyanlara benzeye başlayacağız Allah muhafaza. Çünkü bir milleti yok eden şey kültür emperyalizmidir. Bu kültür emperyalizmi gittikçe insanları Amerikalaştırıyor, Avrupalaştırıyor.`` şeklinde konuştu.
 
Davut Çetinkaya ismindeki vatandaş ise, "Bizim yılbaşımız Hicri yılbaşıdır. Onun dışında başka bir yılbaşı da bilmiyoruz. Şunu da ifade edeyim ki, Yılbaşında yapılan özel kampanyalar da doğru değil. Müslüman toplum olarak bu tür uygulamalar bize yakışmıyor. Bu şekilde toplumuza yılbaşını özendirmeye çalışıyor ve haram olan fiillere teşvik ediyorlar. Biz Müslüman`ız ve bizde yılbaşı kutlamaları diye bir şey yoktur.`` ifadelerini kullandı. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)