BURSA- Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (UKAM), danışma ve yönetim kuruluyla bir araya gelerek Bursa'da kadınlar için neler yapılabileceğini masaya yatırdı.
Rektörlük Binası D Salonunda gerçekleşen toplantıda UKAM Başkanı Prof. Dr. Serpil Aytaç ve yönetim kurulu üyeleri, kadına yönelik gerçekleştirmeyi hedefledikleri proje ve faaliyetleri dile getirdiler.
Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek'in de katıldığı toplantıda, UKAM Başkanı Prof. Dr. Serpil Aytaç, öncelikle kadına yönelik tüm çalışmaları bir çatı altında toplamak istediklerini dile getirdi. Kadının toplumdaki etkinliği artıracak, fırsat eşitsizliğini yok edecek etkinlikler yürütmeyi planladıklarını belirten UKAM Başkanı Aytaç, öncelikle öğrencilere yönelik proje uygulamayı hedeflediklerini ifade etti.
İlk etkinliklerine ceza evinde başladıklarını ve kadın cinayetinden hüküm giyen 32 kişiye eğitim verdiklerini anlatan Prof. Dr. Aytaç, çok olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.
Rektör Dilek, "Kızım olmadığına seviniyorum"
Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (UKAM) toplantısına katılan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, "Kadınlar ülkemizde ve dünyada birçok konuda haksızlığa uğruyor. Kızım olmadığı için zaman zaman üzülüyordum. Fakat kadınların uğradığı haksızlıkları görünce de kız evladım olmadığına seviniyorum" dedi.
Rektör Prof. Dr. Dilek "Üniversitemizde kadın öğrenci sayısı erkeklere oranla yüzde 5 daha fazla. Bu gerçekten sevindirici bir tablo. Biz Uludağ Üniversitesi olarak sizlerin her zaman yanınızdayız" diyerek UKAM'a maddi ve manevi destek sözü verdi.
"Kadını mağdur edeni eğitmeliyiz"
Bursa Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Dr. Z. Sunay Özkul, "Türkiye de ilk kez 2011 yılında kadın adına bir müdürlük oluşturuldu. Üniversitemizle birlikte kadının Bursa'daki tomografisini çekeceğiz. Sadece kadına yönelirseniz kadınların problemlerini çözemezsiniz. Önemli olan kadını mağdur edeni eğitmek." dedi.
Bursa'da kadın istihdam açığının ne kadar olduğunun bilinmediği ve buna dair herhangi bir verinin de tutulmadığını belirten Özkul, "Kadınlar vasıfsız eleman olarak 750 liraya çalıştırılıyor. Eşinden ayrılan ve kendi ayakları üstünde durmaya çalışan bir kadın 750 lira ile nasıl geçinecek? Ev kirasını, üç çocuğunun bakımını nasıl sağlayacak? Mecburen eşine geri dönüyor ya da ne yazık ki başka yollara yöneliyor. İlimizin ihtiyaçlarına göre kadınları yönlendirmeli ve kalifiye elaman olarak eğitmeliyiz." diye konuştu. (Zeki Aras-İLKHA)