BURSA - Türkiye'de her gün 172 iş kazasının meydana geldiğini, bu iş kazalarında 4 çalışanın can verdiğini, 6 çalışanın ise sürekli iş göremez hale geldiğini açıklayan İş Müfettişi Melih Akkoyun, "Bu kazaların bir de maddi boyutu var. Ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıklarının maliyeti, pek çok bakanlığın bütçesinden daha fazla" dedi.

 

İş Teftiş Kurulu Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, İş Teftiş Kurulu Bursa Grup Başkan Yardımcısı Ali Yazar, İş Müfettişleri Melih Akkoyun ve Yalçın Kubat'ın sunumunda, '6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın Getirdiği Yükümlülükler' konulu seminer düzenlendi.

 

BSMMMO'nun BAOB Yerleşkesi'ndeki hizmet binasında, meslek mensuplarının yoğun katılımıyla düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, Türkiye'de işçi sağlığı ve güvenliği konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi. Gerek işveren, gerekse çalışanlar açısından maddi-manevi önlenemez kayıplara, işletme sahiplerinin altından kalkamayacağı maddi zararlara sebep olan iş kazaları ile karşı karşıya kalındığını vurgulayan BSMMMO Başkanı Sönmez, iş güvenliği ve risk analizi çalışmalarının büyük önem taşıdığından bahsetti.

 

"Maliyet bakanlık bütçesi kadar"
BSMMMO Başkanı Sönmez'in ardından sunumunu yapmak üzere söz alan İş Müfettişi Melih Akkoyun ise, iş sağlığı ve güvenliğinin neden önem taşıdığına dair açıklamalarda bulundu. "Ülkemizde her gün 172 iş kazası meydana geliyor. Ve bu iş kazalarında 4 çalışanımız can veriyor. 6 çalışanımız da sürekli iş göremez hale geliyor" diyen İş Müfettişi Akkoyun, bu kazaların pek çoğunun da çok basit önlemlerle engellenebilecek nitelikte kazalar olduğunun altını çizdi. Meslek mensuplarının ilgiyle dinlediği seminerde, işin maddi tarafına da dikkat çeken Akkoyun, şöyle konuştu:

 

"Uluslararası Çalışma Örgütü, iş kazaları ve meslek hastalıklarının bir ülkeye maliyetinin, o ülkenin yurt içi gayri safi milli hasılasının yüzde 4'üne denk geldiğini açıkladı. Bu hesaba göre, Türkiye'de iş kazaları ve meslek hastalıklarının maliyeti, 34 milyar TL gibi bir orana denk geliyor. Bu rakam, Türkiye'de pek çok bakanlığın bütçesinden bile daha fazla bir miktar."

 

'Kazalar engellenmiş olur'
İş kazaları ve meslek hastalıklarına giden toplam maliyetin yüzde 20'sinin, önlem almak için harcanması halinde, bu kazaların büyük bir kısmının engellenmiş olacağını da sözlerine ekleyen Melih Akkoyun, "İş kazaları sonucu ortaya çıkan maddi kayıplar, kazaları önlemek için yapılacak harcamaların 5 katı oranında" dedi. Kaza olduktan sonra değil, kaza olmadan önce kazayı önlemek amacıyla hazırlanmış olan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak, 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini dile getiren Akkoyun, kanunun 5 bölüm, 39 ana madde ve 8 geçici maddeden oluştuğunu kaydetti. Yasanın kapsamı ve uygulanma tarihleri hakkında da ayrıntılı bilgi veren İş Müfettişi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

"Yasanın uygulanma tarihi, 50 ve üzeri çalışanı olan tüm iş yerleri için 30 Aralık 2012, 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri için 1 Ocak 2014, kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli iş yerleri için ise 1 Temmuz 2016 tarihi belirlendi."

 

Konuşmasında, iş kazaları ve meslek hastalıklarının bildirimine de değinen Akkoyun, şunları söyledi: "Tüm iş kazası ve meslek hastalıklarının kaydı tutulmalı; 3 iş günü içinde de SGK'ya bildirilmelidir. İş kazası ve ramak kala olaylar için analiz raporu düzenlenmelidir. Sağlık hizmeti sunucuları, en geç 10 gün içinde SGK'ya bildirmelidir. Çalışanlar için hayati bir tehlike oluşturan bir husus tespit edildiğinde, bu tehlike giderilinceye kadar işyerinin tamamında veya bir bölümünde iş durdurulur. İşveren durdurmanın gerçekleşmesinden itibaren 6 iş günü içerisinde yetkili iş mahkemesine itiraz edebilir. Durum 6 iş günü içerisinde karara bağlanır." (Zeki Aras - İLKHA)