VAN- Yılbaşı gecelerinde ortaya çıkan ahlaksızlık ve olumsuzluklara dikkat çeken Bölgenin Kanaat önderlerinden Molla Abdurrahim Timurtaş ve Molla Fahrettin Aslan Hocalar, Müslümanların fuhuş, içki, uyuşturucu, israf ve savurganlık gibi facialara düşmemesini, bu geceyi, geçen yılın muhasebesiyle geçirmeye davet etti.
 
2013 yılının son günlerini yaşadığımızı hatırlatan Bölgenin Kanaat önderleri, "Peki, bu yılda Müslüman olarak neler yaptık. Kendimiz için ailemiz için ve en önemlisi de Rabbimiz için neler yaptık. Gelin bu gece de bu soruların cevabını bulalım, bunun muhasebesini yapalım ve Müslüman olarak yeni yıla bu şekilde girelim" çağrısında bulundular.
 
"Bu kutlamaların İslam`la uzaktan yakından bir alakası yoktur"
Her milletin, her düşüncenin ve her ideolojinin kendisine göre kutsal saydıkları gün ve geceler olduğunu ifade eden Molla Fahrettin Aslan Hoca, bunlardan bir tanesinin de günümüz batı Hıristiyan dünyasının ürettiği sözde bir Peygamberin doğum gününü kutlama, yani yılbaşı olduğunu ifade belirterek, "Ancak hiçbir Peygamberin onaylamadığı bir şekilde bu gecenin, enva-ı çeşit rezilliklerle kutlandığını görüyoruz. Tamamen batı dünyasının ürettiği ve onların kültürlerini yansıtan, İslam`la uzaktan yakından bir alakası olmayan bu gece, Müslüman için diğer gecelerden farksızdır. Ancak ömründe bir senenin daha sonuna geldiğini idrak eden Müslümanlar, bu gecede bu senenin muhasebesini yapmalı ve kendi eksiklerini giderme adına bunu bir vesile kılmalıdır." dedi.
 
"Batı dünyası, bu geceyi, İslam aleminde işlediği zulümlerin bir zaferi olarak kutluyor"
Bu gecede bir peygamberin doğumu ile hiçbir alakası olmayan çirkefliklerin yapıldığını aktaran Aslan Hoca, bir Peygamberin asla böyle bir rezilliğe müsaade etmeyeceğini belirterek, "Bu tamamen İslam dışı olan, İslam`la uzaktan yakından bir alakası olmayan ve Müslümanları hiç ilgilendirmeyen bir kutlama şeklidir. Zira Müslümanları kandırmak maksadıyla, bu gece Müslümanların arasına sokulmak istenmektedir. Batı dünyası kendi açısından bunu kutlayabilir. Çünkü onlar İslam aleminde işledikleri zulümlerin bir zaferi olarak bunu kutlayabilirler. Filistin`de Suriye`de ya da diğer İslam beldelerinde akıttıkları kanların bir zaferi olarak bunu kutlayabilirler. Ama İslam alemi olarak, yani Allah`a ve Resulüne iman etmiş olan Müslümanların bugün ve geceleri kutlamaya yeltenmesi, insanı dehşete düşürmektedir." şeklinde konuştu.
 
"Gayri Müslimlerin bayramlarına iştirak etmek, küfre götürür"
"Bugün İslam aleminde neresine bakarsanız bakın her yerde Müslüman kanı dökülüyor. Her yerde Müslümanlar katlediliyor. Zulme uğruyor" diyen Aslan Hoca, "Son olarak Bangladeş`te Abdulkadir Molla`nın şehadeti ve ardından gelen şehadet haberleri buna en güzel örnektir. Öte tarafta Mısır, Suriye, Filistin, Gazze ve ismini bilemediğimiz birçok İslam beldesi, bugün ne yazık ki Müslüman kanlarıyla yıkanmaktadır. İslam aleminde bu kadar insanın içini parçalayan olaylar meydana gelirken,Müslümanların kalkıp da bu gece vur patlasın çal oynasın kutlamalar yapması hindi kesmeleri mum yakmaları ondan sonra sabahlara kadar her türlü rezilliğe imza atmaları düşünülemez. Müslümanlar bu tür şeylere karşı çok uyanık olmalıdır. Fıkıh kitaplarımızda şöyle bir hüküm vardır. `Gayri Müslimlerin bayramlarına iştirak etmek küfre götürür.` Yanı Allah muhafaza insanı imanından eder." uyarısında bulundu.
 
"Bu geceyi türlü türlü rezilliklerle kutlamak asla Müslümanın işi değildir"
Bu gecenin muhasebe dışında Müslüman için bir anlam ifade etmediğini dile getiren Aslan Hoca, "Bu gecenin Müslüman için ne ifade etmesi lazım? Müslüman şöyle düşünmeli; `Ömrümden bir sene daha geçti. Bu seneyi ben nasıl geçirdim? Rabbime ne kadar ibadet ettim? Ne tür hatalar yaptım?` Bunun muhasebesini yapması lazım. Bir Müslüman için yılbaşı, bunun dışında bir anlam ifade edemez, etmemeli. Bu akşamı türlü türlü rezilliklerle kutlamak, asla bir Müslümanın işi değildir. Hatasıyla sevabıyla bir yılı geride bıraktık. Onun muhasebesini iyi yapmamız lazım." diye konuştu.
 
"Kim bir kavme benzemeye çalışırsa o da onlardandır."
Bir yıl boyunca içilmeyen içkilerin, o gecede içildiğini ve hatta yıl içerisinde belki hiç yapılmayan rezilliklere o gecede imza atıldığını ifade eden Molla Abdurrahim Timurtaş Hoca ise, Müslümanın bu geceyi nasıl geçirmesi gerektiğini anlatarak, "Sözde bu gece Hz. İsa(as)`ın doğumu olarak kutlamaktadır. Bir Peygamberin doğumunun, bu şekilde kutlanması mümkün değildir. Bu ancak Peygamberin bizlerden istedikleri doğrultuda olmalıdır. İçki içmek, ya da o gece hindi kesmek, kısacası kafirlere benzemek için yapılan her hal ve hareket haramdır. Allah resulü (sav)`nün o meşhur hadisi olaya son noktayı koymaktadır ; "Kim bir kavme benzemeye çalışırsa o da onlardandır." Bu kadar net bir şekilde ifade edilmektedir. Onun için Müslümanlar kafirlere benzemekten vazgeçmeli ve o cahili olan adeti de kendi aralarından kaldırmalıdır. Kendilerini ancak ve ancak kendi Peygamberine ve önderine benzetmeye çalışmalıdır" şeklinde konuştu.
 
"Gelin hep birlikte 2013 yılının muhasebesini yapalım"
Timurtaş Hoca konuşmasının sonunda, "Bu gecenin hakkı da ibadettir, zikirdir. Ve geçirmiş olduğumuz 2013 senesinin muhasebesini yapmaktır. Halkımıza tavsiyemiz ise, `Ömrümüzden bir sene daha geçti. Gelin hep birlikte 2013 yılının muhasebesini yapalım. Ve diğer yıla bu şekilde girelim." tavsiyesinde bulundu.
(Murat Dalgın-İLKHA)