ŞANLIURFA- Mazlum Der Şanlıurfa Şubesi 'Roboski ve Barış Süreci' konulu bir panel düzenledi. Şair Nabi Kültür Merkezi'nde saat:14.30'da başlayan panele Yazar Sabiha Ünlü, Mazlum Der Van Şubesi Başkanı Yakup Aslan, Gazeteci-Yazar Ayhan Bilgen, Av. Abdulbasit Bildirici konuşmacı olarak katıldı.

 

Panele HÜDA PAR Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Emin Güneş ve beraberindeki partililer de dinleyici olarak katıldı.

 

Av. Selahattin Çoban'ın moderatörlüğünü yaptığı panelin açılış konuşmasını, Mazlum Der Şanlıurfa Şubesi Başkanı Meral Dervişoğlu yaptı.

 

"Devlet açıkça suç işlemiştir"
Roboski'de hem kadın hakkı hem de çocuk hakkının çiğnendiğini dile getiren Dervişoğlu, açıkça suç işleyen devletin, bu olayın üstünü iğrenç kılıflarla örtmeye çalışarak, öldürülen bu çocuklara açıkça terörist diyerek iftira attığını söyledi.

 

"Parelel devletin mağduru siyasi tutuklular serbest bırakılmalı"
Günlerdir yaşanan rüşvet ve yolsuzluk skandallarına da değinen Dervişoğlu, " Kendilerine dokununca parelel devletin var olduğunu itiraf eden iktidar, bu paralel yapıları tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkartmalı ve bu paralel yapıların vermiş olduğu yargı kararları iptal edilmelidir. Böylece toplumsal vicdanı rahatlatacak ve hükümetin paralel devletten ne kadar rahatsız olduğu ortaya çıkacaktır. Bu vesileyle buradan bir çağrıda bulunmak istiyoruz; Eğer iktidar paralel yapıdan rahatsızsa, paralel devletin yapmış olduğu tüm yargı kararları iptal edilsin. Başta vekiller olmak üzere binlerce siyasi tutuklu serbest bırakılsın." diye konuştu.

 

"Adalet temeline dayanmayan bir çözüm, Kürt sorunun çözemez"
Kürtlerin tarihinin hep katliamlarla dolu olduğunu belirten Dervişoğlu " Dersim katliamı, Enfal katliamı, Halepçe katliamı ve bugün konuşacağımız Roboski katliamı. Akan kanın rengi hep aynıdır. Kürt kanı. Bizler sorunların adaletle çözüleceğine inanıyoruz. Bölünme, parçalanma değil, tüm farklılıklarıyla beraber birbirimizi kabullenme. Adalet temeline dayanmayan bir çözüm, Kürt sorunun çözemez." diye konuştu.

"Roboski'deki Sınır ticareti yoksulluk ve işsizliğin bir sonucu"
Mazlum Der Van Şubesi Başkanı Yakup Aslan da panelde yaptığı konuşmada, kendi kimliklerine sahip çıkan toplumların her zaman zulümlere maruz kaldığına dikkat çekerek, " Katırların sırtında birkaç torba şeker, birkaç kilo çay ve bir teneke mazotu satarak yaşamlarını sürdüren yoksul Kürt köylüler, ülkenin diğer sınırlarında hiçbir kaçakçıya reva görülmeyen bir şekilde hunharca katledildiler.Yoksulluğun ve işsizliğin bir sonucu olarak yapılan sınır ticaretini, 'zaten onlar kaçakçıydı' sözleriyle açıklamaya çalışmak sağlıklı bir ruh hali olmazsa gerek…" ifadelerine yer verdi.

"Batıdaki insanlar Kürt sorunu konusunda sağlıklı bilgiye sahip değil"

Roboski katliamının özellikle inançlı kesim için ötelenemeyecek bir mesele olması gerektiğini belirten Ünlü, ama pratikte bu ilgi ve alakayı göremediklerini söyledi.

 

Batıdaki insanların Kürt sorunu konusunda sağlıklı bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getiren Ünlü, bundan dolayı batıdaki insanların Roboski katliamına duyarsız kaldığını belirterek, " Meseleyi bilmeyen insanlar, belli şahısların güldürme amaçlı yapılmış bir film gibi, komik yerleriyle alakadar oldukları için, oradan öğrenme imkanı yok. Ancak orada yaşayan, bilen insan, oradaki incelikleri bilir. Belki onlara göre çok abartılmıştır. Çünkü bir çoğu sınırın ne olduğunu bilmez."sözlerine yer verdi.

 

Panel, konuşmacıların yaptığı sunumla sona erdi. (Sedat Kuşulay-Osman Gülebak-İLKHA)