BİNGÖL-Bingöl Tavz Kültür Sanat ve Kalkınma Derneği`nce gelenekselleştirilen "Bingöl Başarı Ödülleri Gecesi"nin 5`incisi renkli görüntülere sahne olurken, 1. Yılın Sivil Toplum Kuruluşu dalında hayır faaliyetleriyle bilinen ve Bingöllülerin teveccühünü kazanan Bingöl Merhamet Eli Gıda Bankası`na verildi.

Kültür Merkezi`nde yoğun katılımla gerçekleştirilen ödül gecesi, renkli görüntülere sahne oldu. Önemli mesajların verilip derneğin amaç ve hedeflerine ilişkin görüşlerin paylaşıldığı gecede, kültürel dokuya temas edilmesi de dikkat çekti.

"Çalışmalarımızı ibadet aşkıyla yapıyoruz"
Gecenin açılış konuşmasını yapan Bingöl Tavz Kültür Sanat ve Kalkınma Derneği Başkanı Murat Soysal, "Tavz-Der olarak kurulduğumuz günden beri "İnsanların en hayırlısı, insanlara hizmet edendir" anlayışıyla faaliyetlerimize devam ediyoruz. Gençlik organizasyonları, sosyal, sportif, kültürel faaliyetler ve eğitimle ilgili çalışmalarımızı, "ölümün ötesindeki hayata birer yatırım" ve "sadakayı cariye" olarak görüyoruz. Çalışmalarımızı ibadet aşkıyla yapmamızın sebebi budur" dedi.

"İlimden yoksun gençlik, kibrit çakılmayı bekleyen benzin tankeri gibidir"
Hedefledikleri hizmetler noktasındaki çalışmalarının yanı sıra Bingöl`e önemli katma değer sağlama gayesinde olduklarını vurgulayan ve bunun en önemli parçası olarak kabul ettikleri gençliğe ayrı bir önem verdiklerini söyleyen Soysal, "Bir sivil toplum kuruluşu olarak biliyoruz ki, ilim ve ahlaktan yoksun bir gençlik, kibrit çakılmayı bekleyen benzin tankeri gibidir; nerede ve kimin başına patlayacağı asla belli olmaz.
 
Buna karşılık iyi yetişmiş, sorumluluğunun bilincinde olan bir nesil ise bir milletin yarınları için en değerli kazanç olduğu su götürmez bir gerçektir. Tam da bu noktada `Bingöl`ümüz, daha yaşanabilir bir kent nasıl olabilir?` kaygısını taşıyanların mücadelesine, gayretine nasıl bir katkı sunabiliriz düşüncesiyle faaliyetlerimizi yürütüyoruz."ifadelerini kullandı.

2013 yılı başından itibaren Üniversite gençliğiyle, "Bingöl`de neler yapa biliriz?" noktasında istişareler yaptıklarını, Solhan ve Genç ilçelerine bağlı 10 Tavz Köyü Muhtarı ile İstişare Toplantısı düzenleyerek bölge köylerinin sorunlarını tartıştıklarını aktaran Soysal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bingöl `Tavz Çalıştayı`nı düzenleyerek köylerin eğitim, ulaşım, alt yapı, tarım, hayvancılık ve sağlık sorunlarına kısa ve uzun vadede çözümlerden müteşekkil bir rapor oluşturduk.
 
Köy muhtarlarımızla beraber Çalıştay`da ortaya çıkan çözüm önerilerini Başta Kalkınma Bakanımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz olmak üzere Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının Daire Başkanlarına sunum yaptık.
 
Çalıştay Raporunu Bingöl Milet vekilleri Prof. Dr. Eşref Taş ve Dr. İdris Baluken ile Diyarbakır Milletvekili Bingöllü hemşerimiz Cuma İçten`e sunduk. İlimize Gelen Doğu Anadolu Akil Adamlar Heyetine Çözüm Süreci adına geniş kapsamlı bir rapor sunduk. Çalıştay Raporunu Vali ve ilçe kaymakamlarına sunduk.
 
Solhan Kaymakamı Sayın Şeref Aydın`ın katılımıyla kalabalık bir gurup ile Gençtavus Köyünün sorunlarını yerinde inceledik. Bingöl Özel idaresi Genel Sekreteri Sayın Mehmet Işık`a bölge köylerinin ulaşım sıkıntısının aşılmasına yönelik çözümlerden müteşekkil raporu sunduk ve sunumu yaptık. 2013 SODES Projeleri Kapsamında Kabul edilen ve Karlıova ilçesindeki 40 okulu kapsayan "Okullarımız Güzelleşiyor Eğitimde Kalite Artıyor" adlı projemizin Finansal sözleşmesi imzalandı. Proje sorunsuz devam etmektedir.
 
Fırat Kalkınma Ajansının 2014-2023 Kalkınma Planı kapsamında TRB1 Bölgesindeki illerde yapılan yönetim değişikliği neticesinde Tavz-Der Bingöl ilini Kalkınma Kurulunda Temsil etmeye hak kazanarak yönetime kabul edildi. 2013 Ramazan Ayı Faaliyetleri Kapsamında 100 yoksul aileye kumanya yardımında bulunduk. Tavz-Der`in her geçen gün artan yükü beraberinde kurumsallaşmayı zorunlu kılıyordu.
 
Bundan dolayı Ekim ayında 22 eğitimciden müteşekkil `Eğitim Komisyonu` ve 50 Gençten müteşekkil `Gençlik Komisyonu` kuruldu. Rabbim nasip ederse 2014`ün Şubat Ayında da İmamlardan ve İlahiyatçılardan müteşekkil `İlim İrşat Komisyonu` Kurulacaktır.
 
İnşallah bu Komisyon kapsamında Bingöl Medresset-tü Zehra niteliğinde bir Medreseye kavuşacaktır ki, bu bizim 2014 yılı için en önemli hedefimizdir. 23 Ekim 2013 tarihinde Eğitim Komisyonu üyelerimiz köy camilerinde `Eğitimin Anlam ve Önemi`ne yönelik vaazlar verdiler. 2011 Yılında Bingöl Belediyesi ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile ortaklaşa hazırlayarak Fırat Kalkınma Ajansına Sunduğumuz `Bingöl Spor Turizmi Alt yapısısın Geliştirilmesi Projesi` Bitmiş ve Bingöl 3 Katlı bir spor kompleksine kavuşmuştur. Belediye Başkanına ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne teşekkür ediyorum.
 
2013 Kasım Ayında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Organik Tarım Daire Başkanı derneğimizi ziyaret ederek Organik Ceviz çalışmaları yapmamız yönünde bilgilendirmede bulundu. Son olarak 1 yıllık çalışmamızı size detayla sunduğumuz `Tavz Kültür Sanat ve Coğrafya Dergisi`nin yedinci sayısını sizlere sunmanın haklı gururunu yaşadığımızı belirtmek istiyorum."

Son olarak gecede katılımcılara teşekkür eden Soysal, "Her fırsatta maddi ve manevi desteğiyle çalışmalarımızın güçlenmesine vesile olan yönetim kurulu üyelerimize ve üyelerimize şükranlarımı sunuyor, fedakârlıklarının artarak devam etmesini diliyorum. Gecenin Sunucusu Edebiyatçı Yazar Mehmet Maşuk Uslu hocamız ile çalışmalarımıza destek sunan kıymetli basın mensuplarına ayrıca teşekkür ediyoruz." diye konuştu.


Gecede ödül alanlar
5.Bingöl Başarı Ödülleri hak sahiplerini belirlemek için bu yıl Bingöl`de aktif yayın yapan basın temsilcileri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile istişareler yapıldığını ve bunun sonucunda ödülerin belirlendi.
1. Yılın Sivil Toplum Kuruluşu Dalında: Bingöl Merhamet Eli Yardımlaşma Derneği
2. Yılın Kamu Kurumu: Bingöl Emniyet Müdürlüğü
3. Yılın Akademik Çalışması: Doç. Dr. Mustafa Koyun. Bingöl Ensis (yeni bir Balık Türü)
4. Yılın Yatırımı: Binler Tekstil
5. Yılın Eğitim Kurumu: Bingöl Kaleönü İ.Ö.O
6. Yılın Spor Kulübü: Solhan METEM spor kulübü
7. Yılın Kültürel Çalışması: Deden Toruna Sözlü Tarih (Mahfuz Özcan)
8. Yılın Girişimcisi Ödülü: M.Agit Karagöz (Süt-Bir)
9. Yılın Öğretmeni: Kurtuluş Deliduman
10. Tavz-Der Onur Ödülü: Bedri Tuğ.
 
(Nihat Kanat, Behçet Arslan-İLKHA)